På Tranholmen i Stockholm står Sveriges första hus byggt av fabrikstillverkade halmelement klart. Foto: Gunilla Welin
På Tranholmen i Stockholm står Sveriges första hus byggt av fabrikstillverkade halmelement klart.

"Vi reste halmväggarna på en vecka"

Med hjälp av färdigproducerade halmelement har det blivit enklare och betydligt mindre tidskrävande att bygga hus av halm. På ön Tranholmen i Stockholm står nu Sveriges första hus byggt med den nya tekniken klart.

På utsidan kan ingen ana att Rienk Smittenbergs hus är byggt av halm. Det ser ut som vilket modernt trähus som helst, där det ligger omringat av höga tallar, med jättelika fönster som ska maximera ljusinsläppet. Men ett halmhus är det likväl.

Den halmbyggnadsteknik som länge varit känd i många länder runt om i Europa har nu kommit till Sverige. Rienk Smittenberg känner sig stolt över att kunna säga att han tillsammans med frun Chantal Bullet och barnen, Nynke, 5 år och Sophie, 2 år, har flyttat in i Sveriges första hus byggt av färdigproducerade halmelement.

– Det känns som ett äventyr, säger han, medan han visar runt på gården där spår av halm skymtar lite här och var på marken.

Tranholmen är en bilfri ö som ligger en halvmil nordost om Stockholm. Ett smalt sund skiljer ön från fastlandet, där vi blir hämtade av Rienk Smittenberg med roddbåt en disig eftermiddag. Ön saknar gångbro under sommarhalvåret. Med färjan till Ropsten tar det bara 20 minuter till T-centralen men den går bara några gånger dagligen.

– Vi har ett gäng båtar här som vi öbor delar på gemensamt. Det råder brist på båtplatser i hamnen så det är bättre än att varje hushåll ska ha sin egen båt, förklarar han.

Foto: Gunilla Welin

Lockades av den nya tekniken

Familjen bodde tidigare inne i Vasastan, men efter att första barnet föddes kom naturen och lugnet utanför stan att locka allt mer. De bestämde sig för vackra Tranholmen där de, som så många andra på ön, köpte en liten sommarstuga som de rev. I dess ställe ville de bygga ett hus som var så ekologiskt och långsiktigt hållbart som möjligt.

– Vi läste en massa på nätet och den här halmelementstekniken verkade väldigt bra. Den var helt ekologisk och praktisk både att transportera och montera, säger Rienk Smittenberg, som är född och uppväxt i Holland.

Dessutom är det en teknik som det går snabbt att bygga med. I början av oktober 2015, efter en månad av grundarbete och att lägga grunden av cellglas, sattes det första halmelementet på plats och drygt en vecka senare stod alla väggar klara. Allt större material har fraktats till ön med helikopter, eftersom ingen tung trafik kan gå över ön. Rienk Smittenberg berättar roat om paket på 600 kilo som kom svävade över trädtopparna.

Rienk Smittenberg. Foto: Gunilla Welin
Rienk Smittenberg.

"Som att bygga med lego"

Väggelementen har köpts in av företaget Ecococon i Litauen och består av torr halm som pressats ihop tätt i en ram av trä, vilket gör dem mycket brandsäkra, välisolerade och hundra procent återvinningsbara.

Det fina med tekniken är att inga avancerade verktyg behövs för husbygget, vilket bjuder in till självbyggeri.

– Det är som att bygga med lego, säger Rienk Smittenberg och visar upp en borrskruvdragare, det enda verktyg som krävs för att skruva ihop elementen.

Läs hela reportaget om Sveriges första halmelementshus i senaste numret av Kloka hem.

 

Färdigproducerade halmelement från Ecococon

Ecococon är ett litauiskt företag som producerar byggelement isolerade med halm. Ambitionen har varit att ta fram byggelement med ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Att bygga hus av halmbalar, vilket tidigare varit det vanliga, kan vara både svårt och tidskrävande. Men med fabrikstillverkade byggelement från Ecococon – som tillverkas inomhus under kontrollerade förhållanden – blir byggprocessen mer exakt, byggtiden förkortas och husen blir därmed mer kostnadseffektiva. Läs mer på www.ecococon.eu.