Tio tips till dig som bygger ekohus

Ann-Charlotte och Anders Mansten började bygga sitt hus sommaren 2013 och flyttade in påsken 2014 och de fick utmana alla byggnormer på vägen. De har själva ritat huset som inte innehåller plast. I år satte de dit en solfångare och framtidsplanen är att bygga ett attefallshus också. Huset är ett enplanshus tre nivåer (SIC) med upp till 5,5m i takhöjd. Den är byggd på en bergstopp som sutteräng, därav högt i tak med en övervåning som är placerad på bergskullen. Läs hela artikeln i nr 5 2020. 

Det hela började med husets hjärta. Bastun. Mitt i huset. Runt och varmt. Och det är egentligen inte alls konstigt. Anders Mansten är  nämligen läkare. När jag ser huset för första gången är det precis det jag ser. Liv och värme. Nästan mänskligt. Det är ett levande hus som ger både ro och närhet till naturen på ett helt naturligt sätt. Allt hänger ihop – och det är enkelt. 

Ann-Charlotte och Anders började bygga sitt hus sommaren 2013 och flyttade in påsken 2014. De har själva ritat huset som inte innehåller plast. I år satte de dit en solfångare och framtidsplanen är att bygga ett attefallshus också. Huset är ett enplanshus tre nivåer (SIC) med upp till 5,5m i takhöjd. Den är byggd på en bergstopp som sutteräng, därav högt i tak med en övervåning som är placerad på bergskullen. 

Ann-Charlotte och Anders 10 tips till andra som bygger

1. Var inte rädd! Det bli aldrig som man har tänkt, men gillar du att sätta prägel på din tillvaro så går precis allt att göra. 
2. Skaffa en snickare som tycker att det är ROLIGT. Som inte säger nej till dina ”galna och annorlunda” idéer. Många snickare blir rädda att det ska bli fel och att det ska bli en ekonomisk konflikt efteråt. 
3. Tänk på att det som kostar är arbetstiden. Kan du göra något själv eller hjälpa snickarna så gör det.
4. Det är en fördel om du har byggt hus tidigare. Du blir mer luttrad, mer kaxig, och kan stå på dig om du har erfarenheten. Men låt det inte var ett hinder. Allt har en början.
5. Grundregel när du bygger hus är att leta lösningar och hitta ljuset från alla håll och kanter.
6. Utnyttja alltid ytan och skapa inga korridorer så slipper du ”lådkänslan”.
7. Om ni är två som bygger, var överens om grunderna för vad ni båda tycker är viktigt men kom ihåg att ni kommer att få anpassa lite, och sen lite till.
8. Anpassa huset för framtiden. Bygg exempelvis en del av huset för när ni blir äldre. Gästrummet kan bli ett vardagsrum när ni inte kan ta er upp för trappan. Se till att köket är på nedervåningen osv.
9. Använd din kreativitet, ingenting är omöjligt. Om du får ett nej från kommunen på  bygglov, hitta lösningen.
10. Gå på rekommendationer, och sedan nya rekommendationernas rekommendationer.

Foto: Gunilla Welin
Text: Nina Gergi

Du kan läsa hela artikeln i nr 5 2020 av Kloka hem. Den finns just nu i din närmaste tidningsbutik, i appen Kloka hem där du kan köpa lösnummer eller på ETC Varuhuset där du kan köpa helårsprenumeration på appen eller på den trycka tidningen. Du kan också köpa lösnummer i ETC Varuhuset