Timmerhuset vid det stora berget

Elden sprakar från brasan och jag känner ett lugn både i huset och inom Maja Vindrelid. Det smittar av sig. Hon berättar att hon vill starta en plats för andra att finna sig själva i hennes nybyggda timmerstuga. Det förvånar inte. Här får man ro, i småstaden Gnesta med åkern inpå knuten och det kraftfulla berget som omfamnar huset och ger trygghet.

– Jag hade köpt ett gammalt grustag utan att veta om jag kunde dra in vatten eller något. Det kan verka läskigt, men det var bara spännande. Jag hade hittat mitt Orust här i Gnesta. En mysig småstad och en plats med kraftfull natur. Precis vad jag sökte, berättar Maja.

Maja började från ingenting. Egentligen en svår tomt att arbeta med men i utmaningen hittade hon styrkan. Maja är en stark kvinna. Vi pratar mycket om styrka. Att hitta den och göra något konstruktivt av den. Hon vågar göra. Hon gör. Och hon inspirerar andra att göra samma sak. Här är ingenting omöjligt. Hon vill få andra att känna det hon har hittat – sin inre styrka.

OM HUSET

Läget

Huset är beläget vid ett berg mot nordost och med utsikt över jordbrukslandskapet mot sydväst. Berget skyddar mot kalla vindar från norr och fungerar som ett stort värmelager som gör att tomten nedanför berget får ett varmare mikroklimat. Söderläget gör att solen skiner in på tomten hela dagen och även kvällssolen syns sent på kvällen.

Varför timmerhus?

Maja ville bygga ett robust, miljövänligt och tekniskt enkelt hus. Hon ville ha ett modernt timmerhus. Eftersom hon ville ha ett energieffektivt och hållbart hus ville hon att timret skulle vara både tjockt och tätvuxet och att det inte heller skulle bli alltför dyrt. Hon beställde timmerhuset genom det svenska företaget Sibcon.

Huset timrades i Ryssland, stockarna märktes upp, därefter plockades huset ner och las på en trailer som körde till byggplatsen i Sörmland tillsammans med ett bygglag från Lettland. Bygglaget tog vid monteringen hjälp av kranbil och reste upp stommen på bara fyra dagar. Hela huset stod sedan klart inom loppet av sex veckor.

Kloka Hem har träffat Maja Vindrelid som berättar om sitt mäktiga hus. Du kan läsa hela intervjun i nr 1 2021. Du hittar den i vår app. 

Prenumerera här!

Text: Nina Gergi
Foto: Gunilla Welin

Läs mer om Maja Vindrelids otroligt mäktiga hus i årets första nummer av Kloka Hem nr 1 2021. 

Prenumerera här!