Moa Brännström Ott vill att fler ska våga prova på att snickra. Foto: Gunilla Welin
Moa Brännström Ott vill att fler ska våga prova på att snickra.

Stäng ner Facebook och börja snickra!

Går du runt med snickardrömmar? Finsnickaren Moa Brännström Ott bygger sina egna möbler i trä och vill nu inspirera andra att göra det samma. I sin snickerihandbok för nybörjare visar hon hur du i lugn och ro kan tillverka din egna kryddhylla, skärbräda eller pall – något som för många blivit rena meditationen i vår ständigt uppkopplade tillvaro.

Trätrenden har växt så det knakat de senaste åren. Det ska vara trä i inredningen, trä i husbyggen och trä i form av hantverk. I vår digitala tid längtar vi efter att göra riktiga saker med våra händer. 

Det märks på den flora av böcker som givits ut de senaste åren och nyligen kom nästa bok i ordningen, Trä – snickerihandbok för inredning och odling, som ger dig de grundläggande snickerikunskaperna för att komma igång, i form av 20 snickeriprojekt för inredning och odling.

En livslång passion

Moa Brännström Ott hoppas genom boken få fler att upptäcka vad som för henne har varit en livslång passion. Hon är utbildad möbelsnickare på Capellagården på Öland, Carl Malmstens skola för hantverk, men intresset för finsnickeri började redan som barn, då hon bara några år gammal satt och täljde med pinnar på köksgolvet hemma i Enskede i Stockholm.

– I grundskolan hade jag svårt med de teoretiska ämnena och kämpade med en outredd dyslexi. Det enda självförtroendet jag hade i skolan var i slöjd och hemkunskap. Jag var tvungen att göra något praktiskt för att palla, säger Moa Brännström Ott, när vi träffas i hennes snickarverkstad på söder i Stockholm, där hon varit verksam som frilansande finsnickare i fem år.

– Drömmen är att ha en gård med ett snickeri, en liten såg och tillhörande skog, så att man kan göra hela processen själv.

Att snickra ihop en kryddhylla kan vara ett relativt enkelt första projekt att börja med. Foto: Gunilla Welin
Att snickra ihop en kryddhylla kan vara ett relativt enkelt första projekt att börja med.

Kom igång – enkelt!

När hon möter folk och berättar vad hon jobbar med lyser många upp och säger att de önskar att de själva kunde snickra – men de vet inte hur de ska börja. Vilket trä är bra, vilka verktyg behövs och hur använder man dem?

– Du måste inte ha en massa avancerade verktyg för att komma igång. Det räcker med att skaffa några enkla handverktyg, som såg, hammare, stämjärn, klubba, tumstock och skruvdragare, råder Moa Brännström.

När hon skrev boken förstod hon plötsligt varför så många skaffar gymkort eller löptränar.

– Man får ju ont i kroppen av att sitta stilla så mycket! Men istället för gå till gymmet så kan man snickra. Jag har aldrig behövt träna på fritiden eftersom jag rör på mig så mycket i jobbet, säger hon med ett skratt.

Foto: Gunilla Welin

Stark trätrend

Hon pratar om sin stora respekt för trä som material. Om stora, ståtliga och kraft fulla träd, dessa levande organismer som lyckas växa sig så höga och stå emot alla väder och sjukdomar.

– Att trädet vuxit en hel livstid innan det blev den planka jag ska sätta sågen i gör att det förtjänar att jag arbetar med omtanke och respekt, säger Moa Brännström Ott.

Den starka trätrenden beskriver hon som ”symptomatisk för vår tid”.

– Först när saker håller på att dö så vill man rädda det. Världen håller på att gå under och klimatet är helt fucked. Vad kan vi göra då? Jo, vi kan börja med att ha möbler som inte är gjorda är plast.