• GW
  • Sittgruppen från Ikea är är kvarlevor från Leilas första lägenhet.
    Sittgruppen från Ikea är är kvarlevor från Leilas första lägenhet.
  • Det gamla bevarat med en modern känsla.
    Det gamla bevarat med en modern känsla.
  • Ett kök för enkla sommarmiddagar
    Ett kök för enkla sommarmiddagar

Sportstugan – för de lata sommardagarna

Under 60-talet exploderade byggandet av sportstugor och fritidshus i Sverige. Nu behöver många av stugorna renoveras. Kloka hem besöker Leila och Jörgen Ljungberg som lägger en omsorgsfull hand och låter besiktningsprotokollet styra upprustningen av sin stuga.

Text Klara Strandberg  Foto Gunilla Welin

Leila och Jörgen Ljungberg bor i Stockholms innerstad. Hon arbetar med personalfrågor och han med betonghåltagning. Förutom ett gemensamt barn, Pascal, delar de även intresset för kampsport och träning. Men helgerna under den varmare delen av året kopplar de helst av från den hektiska vardagen i sportstugan som ligger i Jansberg, vid länsgränsen mellan Stockholm och Uppsala.

 

På stugans altan finns en vattenkran och en arbetsbänk som lämpar sig för matlagning utomhus.
På stugans altan finns en vattenkran och en arbetsbänk som lämpar sig för matlagning utomhus.

 


– Jag har vuxit upp med sommarhus så för mig kändes det självklart att vi skulle hitta en stuga, när vi är här ute går vi ner i varv och kopplar av, berättar Leila.
Efter något års letande hittade de för tre år sedan denna pärla som är så gott som orörd och välbevarad sedan den byggdes under 60-talet.
– Det var ett plus, säger Leila som är intresserad av inredning och som gillar 60- och 70-talets starka färgkombinationer.

– Jag vill bevara så mycket som möjligt av det gamla, säger Leila.
Vägen till stugan går via hästhagar och gårdar. Den ligger långt ifrån den stadspuls Leila och Jörgen är vana vid, men samtidigt bara en timma med bil från Stockholm. Närmsta grannar är ett par åretruntboende familjer och stugan ligger inte, vilket är vanligt med sportstugor, i ett fritidshusområde.

GW

Stugan står högst upp på tomten och nedanför det breder en naturtomt ut sig. En gäststuga och ett förråd kom till på 90-talet men i övrigt är det mesta oförändrat. Leila och Jörgen köpte stugan från ett äldre par som drabbats av sjukdom och med i köpet följde även möblemang, köksservis och textiler.
– Vi har fått överta många tidstypiska koppar, tyger och sådant. Jag gillar det för att det förstärker känslan av 60-tal.
Några saker sticker dock ut. På en av tomtens alla björkar har Jörgen satt upp ett par boxningsmitsar och tillhörande