När lagandet blir en konstform

Kintsugi eller kintsukuroi, ”gyllene lagning” i översättning, är en gammal japansk teknik för att laga keramik som gått sönder.

Text Adolfo Diaz

Kintsugi eller kintsukuroi, ”gyllene lagning” i översättning, är en gammal japansk teknik för att laga keramik som gått sönder. Närmare bestämt handlar det om en lagningsteknik där skarvar och sprickor inte döljs, utan i stället framhävs med guld och lack eller varför inte porslin av helt annat ursprung, som en mosaik.
Lagningsprocessen blir på så vis upphöjt till en sorts konstform.


Enligt legenden uppstod kintsugi på 1400-talet som en missnöjesreaktion mot att kinesisk keramik som skickats till hemlandet för reparation återvände slarvigt lappat och lagat. Det här motiverade japanerna att själva utveckla tekniker för att rädda skadat porslin. Och eftersom det ändå är Japan vi talar om kunde de inte låta bli att låta de nya teknikerna flyta ihop med japanska tänkesätt, som wabi-sabi, den filosofi som hyllar och visar respekt för det slitna, det väderbitna, som ju trots allt är en ofrånkomlig del av livet.


För den som är sugen att testa på det här sättet att lappa och laga keramik finns det idag speciella hemmakit att köpa. Det så kallade epoxilim som ofta följer med har emellertid en del miljöfarliga egenskaper, så det gäller att vara försiktig och undvika att andas in ångorna.
För den som vill skippa expoxilimmet och laga på ett miljömässigt bättre sätt tipsar konservatorer som Kloka hem varit i kontakt med om vanligt så kallat fisklim, som är ett flytande organiskt lim. Hållbarheten kan dock bli något sämre och porslinet gör sig bäst som prydnader snarare än serveringskärl vid middagsbordet. l