Lettiska Vaidava – en hotspot för hampahus

På den lettiska landsbygden i Vaidava byggs det hus av en annan åkergröda. Nämligen hampa – en i åratal bortglömd
och skamfilad nyttoväxt som nu gör en
välförtjänt comeback. Till byggande passar den förträffligt, något som hampahusentreprenören Uģis Pauriņš hoppas att fler ska upptäcka.

När Kloka hem besöker bygget reser sig trästommen, till största delen ännu naken, mot en klarblå himmel. Men snart kommer den vara inklädd med en värmande väggfyllning av hampakalk.

– Tekniken innebär att hampans ved, skävan, flisas och blandas med kalk och en hemlig mineraltillsats. Blandningen gjuts sedan runt en stomme av träreglar, förklarar Uģis Pauriņš som driver företaget Sia Hemp Eco Systems Latvia.

Hampakalken görs med hampans ved som flisats till småbitar
Hampakalken görs med hampans ved som flisats till småbitar


Hampan är växtrikets verkliga tuffing. Dess fibrer är starkare än hos någon annan växt, den tål nästan alla klimat och har ett naturligt försvar mot skadeangrepp som gör besprutning överflödigt. Det beror på innehållet av THC och andra cannabinoider, de ämnen som gett växten rykte som drogplanta. Men den som hoppas på ett ”hög-hus” blir besviken då industrihampa som används för byggande har för låga THC-koncentrationer för att ge något rus.
– Hampa och kalk är hygroskopiska material som arbetar med naturlagarna och som kan hantera fukt, berättar Ugin och borstar av lite hampakalk från händerna.
 

Husets väggar byggs genom att hampablandningen fylls i de byggda formarna.
Husets väggar byggs genom att hampablandningen fylls i de byggda formarna.