Lennart Berg räddar badrumsporslin

När andra slänger ut gamla toalettstolar och tvättställ är det Lennart på VVS-PRO som räddar dem. Han har i flera år renoverat badrumsporslin till nyskick. Kloka Hem har ställt några frågor till honom om drömuppdraget och varför man inte ska spola ner sin toalettstol när den har blivit sliten. 

Lennart, hur började allt egentligen?
Det var Centrum för Byggnadsvård i Gysinge som kontaktade mig 1995. De var då relativt nystartade och ville ha en samarbetspartner. Men nu sedan många år jobbar vi helt separat och har inga bindningar till varandra. Sedan mitten av 1970-talet arbetar jag också som konsult inom VVS-området. Så steget hit var inte så långt. Allt detta i kombination med mitt privata allmänna intresse av byggnadsvård ledde mig hit. Jag äger två fastigheter från sekelskiftet, en i Gävle och en i Hälsingland

Var hittar du originalpjäserna?
Det börjar bli svårare och svårare att hitta renoveringsobjekt eftersom jag har varit verksam i nästan 25 år. Utbudet är ju begränsat speciellt när intresset för renoverade originalpjäser har  ökat.

Jag annonserar mest i lokalpress, på Facebook och diverse säljsidor på nätet. Mina kanaler ut på marknaden är min hemsida www.vvspro-lb.se, jag finns också på Facebook och Instagram. Ibland händer det att människor hör av sig via tips de fått via  någon rekommendation.

Vad ska en person som vill renovera en toalettstol eller tvättställ själv tänka på?
Jag brukar säga att äldre sanitetsporslin och sanitetsarmaturer är inte rymdteknologi. Det är mer som en veteranbil med enkel teknik. Man ser tydligt hur saker och ting fungerar.

Hur är intresset kring retrobadrum idag? 
Eftersom jag även har ett sortiment av retroprodukter, nytillverkat i gammal stil, kan jag jämföra kunders intressen mot det renoverade sortimentet. Där ser jag en tydlig ökning av intresset för renoverade originalpjäser. Jag säljer mina pjäser över hela landet idag.

Vad är svårast med det du gör?
De svåraste renoveringarna är pjäser äldre än 1940-tal eftersom så gammalt porslin ofta har krackelerad glasyr som inte ser så bra ut. Jag utför inte heller renoveringar på uppdrag. Det är ju tyvärr inte alltid man blir nöjd till 100% med sina arbeten och då är det bättre att jag köper in objekt för att sedan renovera och slutligen sälja till någon som vill ha ett perfekt resultat. Och mina metoder för renovering har jag delvis utvecklat själv. En annan sak som kan vara svårt är att få tag på är reservdelar. Där köper jag en del både från Finland och England.

Vilket har varit ditt roligaste uppdrag? 
Den roligaste och mest spektakulära försäljningen skedde till en villarenovering i London. En svensk arkitekt verksam i Paris med uppdrag i London kontaktade mig. Jag trodde att det till att börja med var någon som skojade och att det saknades substans. Men affär blev det till slut. Jag skeppade iväg en WC av fabrikat IDO från 40-tal med tillhörande tvättställ.

Vilket är ditt drömuppdrag?
Svårt att säga. Men ett prestigeuppdrag jag hade för några år sedan var renovering av sanitetsporslin till Folkets Hus i Vällingby. Den Vita Staden fyllde 50 år och de renoverade en del av sina offentliga byggnader. Det var kul att renovera något för offentlig miljö. Sedan var det nära att jag fick uppdraget att renovera Sandviks koncernchef egen privata kontors-WC med tillhörande tvättställ. Tyvärr valde man att installera nytt material.

Varför ska man inte spola ner sin toalettstol när den har blivit gammal?
Renovering av sanitetsporslin och armaturer bidrar starkt till en hållbar framtid - lägre materialåtervinning och energiförbrukning och minskade transporter! 

Vill du läsa mer om badrum så finns allt om gammalt och nytt i vår stora badrumsspecial nr 6 2020. Prenumerera här!

Foto: Byggfabriken

Du hittar Lennart Berg här: 
Webb vvspro-lb.se
FB @VVS-PRO
Insta @vvspro_berg