Foto: Gunilla Welin

De söker enklare livsstil i ett hus på hjul

Hus på hjul ger möjlighet att bo skuldfritt, billigt och miljövänligt. Den som inte har kunskap om byggande lär sig längs vägen, resonerade Anna Åhström och Rebecka Dynesius, som på ett år omvandlat en sliten gammal vagn till en mysig kåk på hjul i Skattungbyn.

De kom, som så många andra, till den lilla byn Skattungbyn utanför Orsa för att gå folkhögskoleutbildningen i ekologisk odling och hållbar livsföring och flyttade efter kursens slut in i ett kollektiv i byn. Men efter ett tag kände de att de behövde sitt eget ”space”.

– Vi hittade den här vagnen i Gävle och fraktade hit den på en trailer. Det kändes roligt att prova att bygga något på ett väldigt kravlöst och lättsamt sätt. Vi tänkte att det behöver inte bli perfekt, säger Anna Åhström.

Anna Åhström och Rebecka Dynesius. Foto: Gunilla Welin
Anna Åhström och Rebecka Dynesius.

Hon och vännen Rebecka Dynesius ”minihus” sällar sig nu till de uppskattningsvis 15 vagnar på hjul som finns runt om i Skattungbyn.

Ingången till huset ramas in av en frodig humle. Pärt, ett slags träspån, har ersatt de svartmålade, nötta träplankor som tidigare täckte vagnens utsida. Ett fynd som Anna ropade in på auktion för en tjuga.

Ingången till huset ramas in av en frodig humle. Foto: Gunilla Welin
Ingången till huset ramas in av en frodig humle.

På de trettio kvadratmetrarna inomhus ryms varsitt rum och ett gemensamt utrymme med kök och matplats.

– Det enda som gick att behålla när vi köpte vagnen var golv och innertak. Väggarna i gips rev vi ner och spikade istället upp gamla brädor, som vi fick av grannarna och laserade med jordfärger, berättar Anna.

Stor frihet att leva livet

Att leva så här litet och enkelt skiljer sig från hur de flesta lever. Men fördelarna är många, tycker Anna.

– Jag upplever det som en väldig frihet. Dels ekonomiskt – det har inte kostat oss mycket att bygga huset, vi har inte dragit på oss några lån men har ändå en bostad som är vår egen. Dels för att jag har kontroll på den byggnad jag bor i. Om något går sönder kan jag fixa det själv. Sen får jag inte plats med så mycket prylar, vilket gör att jag inte shoppar lika mycket.

Kök, matplats och ett varsitt sovrum är vad som får plats i vagnen. Foto: Gunilla Welin
Kök, matplats och ett varsitt sovrum är vad som får plats i vagnen.

Anna, 27 år, arbetar ibland i byns kooperativt ägda mataffär och Rebecka, 28 år, på ett boende för ensamkommande ungdomar i Orsa. Med en boendekostnad på endast 600 kronor i månaden per person är det fullt möjligt att gå ner i arbetstid och ägna mer tid åt fritid, ideella engagemang och socialt umgänge. Jämfört med sitt tidigare stressiga och ”instänga” liv i stan, upplever Anna idag att vardagen känns mer meningsfull – särskilt tack vare den sociala sammanhållningen i byn.

– Jag känner att jag har ett större socialt liv här och mer tid för det. Det här är en väldigt levande by, full av engagemang, konserter, dans, kreativa skaparkvällar och ett aktivitetshus mitt i byn. I byn upplever jag att det är lätt att umgås utan att spendera pengar. Egentligen tänker jag att mycket av det bästa i livet kan upplevas gratis eller med små medel.

Läs hela reportaget om Annas och Rebeckas hus på hjul i senaste numret av Kloka hem.

Skattungbyn

Skattungbyn är en ovanligt livlig by utanför Orsa i norra Dalarna där befolkningen ökar för varje år och det råder bostadsbrist.

Orsaken är till stor del den populära folkhögskolekurs i ekologisk odling och hållbar livsföring som drivs av Mora folkhögskola och som varje år lockar ett tjugotal personer till byn.

Många stannar kvar efter kursens slut för att bygga sitt eget ekohus. Det gör att byn idag får ett allt större inslag av tidigare kursdeltagare.

Det som lockar är gemenskapen med likasinnade som vill bryta sig ur ekorrhjulet och verka för hållbara lösningar.

Läs mer om Skattungbyn och dess ekobyggare i senaste numret av Kloka hem.