Villa Circuitus är ett runt passivhus. Bild: Gunilla Welin
Villa Circuitus är ett runt passivhus.

Villa Circuitus – det optimala passivhuset

Det finns ett stort intresse för passivhus, och sådana byggs nu på ett flertal platser i Sverige. Men som Villa Circuitus finns bara ett. Runt, byggt i ett plan och med en unik kombination av materialval. Du kanske redan har sett hur det ser ut i SVT:s Husdrömmar? Kloka hem går igenom husets delar, en efter en, för att se om Villa Circuitus håller vad det lovar.

Simone Kreutzer är Sveriges främsta passivhusexpert. Tommy Wesslund är ingenjör specialiserad på värme- och ventilationssystem i energieffektiva hus. Tillsammans är de inte bara ett gift par, utan också hjärnorna (tillsammans med Sajt Arkitektstudio) bakom Villa Circuitus i Vikensved utanför Växjö.

”Högklassig design och maximal energieffektivitet”, ”runda kroppen minimerar värmeförluster”, ”byggd med sunda material”, ”alla rum är optimalt placerade”. Så skriver paret själva om Villa Circuitus.

Med tanke på deras expertis i ämnet borde man kanske inte tvivla en sekund på formuleringarna. För säkerhets skull lät Kloka hem arkitekten och experten i ekologiskt byggande Varis Bokalders gå igenom huset, del för del.

Läs hela reportaget om Villa Circuitus i PDF:en:

Text: Adolfo Diaz och Varis Bokalders 

Foto: Gunilla Welin