Runt om i Sverige finns hundratals stugor att bo i – helt gratis.
Runt om i Sverige finns hundratals stugor att bo i – helt gratis.

Upptäck hemliga stuglandet

Glänta på dörren, kliv in, rulla ut sovsäcken, tänd en eld och och somna till ljudet av veden som knäpper. Runt om i Sverige finns hundratals öppna stugor där vem som helst får övernatta gratis. Men de är inte alltid så lätta att hitta. Nu har de för första gången sammanställts i boken ”Stuglandet” av Kjell Vowles och Moa Karlberg.

De ligger vid vandringsleder, högt upp i fjällen och längs klippiga kustband. Stugorna där det bara är att stiga rakt in. Kanske kommer du att tillbringa natten ensam – kanske med barnfamiljer, tyskar och ungdomar från världens alla hörn.

– Man kan inte räkna med att få vara ensam i stugan. Ibland kan det vara folk där redan och då får man försöka få plats allihop. Det är ju lite av charmen också, säger Kjell Vowles, journalist.

Tillsammans med fotografen Moa Karlberg har han rest landet runt för att kartlägga de stugor som står öppna för allmänheten. Från den karga fjällvärlden i norr till Skånes lummiga bokskogar. Drygt 200 stugor, flottarkojor och nybyggda timrade stugor har kommit med i boken ”Stuglandet – en guide till fria övernattningar”.

Kjell Vowles är en van fjällvandrare som genom åren stött på de olåsta stugorna ute i skog och mark.

– Jag började fundera på hur många stugor det egentligen fanns och kände att här finns en större historia att berätta, säger han.

Många stugor ägs av länsstyrelser och kommuner med det uttalade syftet att främja friluftsliv och folkhälsa. Andra ägs av hembygdsföreningar och byalag och då handlar det ofta om att man velat bevara någon kulturhistorisk miljö.

Men att hitta stugorna är inte alltid det lättaste. Informationen är ofta knapphändig och ingen sammanställning av alla stugor har funnits fram tills nu.

Vissa stugor ligger flera timmars vandring till fots bort medan andra har en busshållplats nästan ända fram till dörren. Stugan i Aivak, i Västerbottens vackra fjällvärld, ligger ödsligt och inte en själ syns till på den nästan två mil långa vandringen dit. På andra ställen, som i populära turistmålet Skuleskogen vid Höga kusten, trängs vandrarna i stugorna.

– Jag hade ingen aning om att det fanns så här många gratis stugor i Sverige, säger Moa Karlberg.

Läs hela reportaget om den nya boken Stuglandet i senaste numret av Kloka hem.