Retrofuturism i Indien

En grön, vertikal by. Ett futuristiskt paradis som ska smälta in i landskapet och naturen. Hyperionkomplexet i New Delhi flyttar fram gränserna för framtidens ekoboende.

Avatar möter Femte elementet i en retrofuturistisk, grön design. Hyperions heter det, döpt efter världens högsta trädart. Det enorma komplexet är tänkt att placeras utanför New Dehli i Indien, men finns än så länge bara i arkitekternas cad-program och i huvudet på Amlan Kusam, 45-årig agroekolog och initiativtagare.

Målet med projektet är att skapa framtidens boende, som både motstår klimatförändringarna och är tänkt att producera mer energi än det gör av med.

– Målet är faktiskt dubbelt. Det handlar om både decentralisering av energi och avindustrialisering av matproduktionen via ett holistiskt synsätt som kombinerar det bästa från låg- och högteknologi, säger Amlan Kusam till designboom.com.

Enklare uttryckt handlar det om att hitta ett hållbart sätt att leva tillsammans, på ett förindustriellt, lantligt sätt, men med fördelarna som kommer av det storskaliga, moderna storstadslivet.

Skraporna ska byggas helt i trä, bli 36 våningar höga, knytas samman av broar och systemet ska återvinna upp till 90 procent av vattnet som de boende förbrukar.

Där ska finnas arbetsplatser, parker, gemensamma utrymmen, lägenheter i blandade storlekar samt studentrum – för att uppnå inte bara biodiversitet utan också social hållbarhet.