• Snart kan Ikeas kunder få smaka på företagets egenodlade sallad i restaurangerna.
    Snart kan Ikeas kunder få smaka på företagets egenodlade sallad i restaurangerna.
  • Här lever plantorna på led-ljus istället för solljus.
    Här lever plantorna på led-ljus istället för solljus.

Ikea ska bli självförsörjande på grönsaker

Ikea startar ett test med urban odling inomhus. Slår satsningen väl ut så hoppas företaget en dag kunna bli självförsörjande på egenodlade grönsaker. "Vi vill ta vårt ansvar för att få en mer hållbar matproduktion", säger Emil Eriksson, presstalesperson för Ikea i Sverige.

Ikea hakar på trenden med urban odling och börjar odla grönsaker på höjden – i hyllor inomhus med led-belysning. I veckan drog det nya projektet igång på Ikeas globala mötesplats Hubhult i Malmö, som kommer att bli en av två platser där idén testas.

– Maten är en viktig del i Ikeas koncept. Mat utgör en stor del av vår omsättning – 5 procent – därför har vi också ett ansvar att hitta innovativa lösningar för att få en mer hållbar och hälsosam matproduktion, säger Emil Eriksson, presstalesperson för Ikea i Sverige.

"Komplement till traditionell odling"

Möbeljätten tror att urban odling kan vara en av lösningarna för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion.

– Maten kommer inte räcka till så som det ser ut idag. År 2050 kommer finnas 3 miljarder fler människor och redan idag är 80 procent av all mark tagen. Det vi tittar på är ett komplement till hur man odlar idag, där odling på höjden kan vara en av många lösningar.

Till skillnad från traditionell odling kräver den här typen av vertikal odling upp 98 procent mindre vatten, inga bekämpningsmedel och den växer tre gånger så snabbt, enligt Ikeas egna beräkningar.

– Det blir också mindre matsvinn eftersom du odlar precis den mängd du behöver. Du blir inte beroende av om det är sommar eller vinter för att odla, säger Emil Eriksson och tillägger att det dessutom blir väldigt gott.

– Jag har själv hunnit prova basilikan som vi odlar. När man odlar utan bekämpningsmedel så får grönsakerna så mycket mer smak.

Egenodlat i restaurangerna

Testet kommer att pågå under ett år och under den tiden kommer medarbetarna på Ikea i Malmö att få ta del av de egenodlade grönsakerna i sin personalrestaurang. Om testet slår väl ut är tanken att konceptet ska spridas till varuhusets personal- och kundrestauranger runt om i landet. På sikt är målet att kunna bli självförsörjande på kryddor och grönsaker.

Kommer odlingsutrustning även att börja säljas i Ikeas varuhus?

– Det är något som vi tittar på hur vi kan utveckla, men redan idag finns det redan produkter för den som vill odla hemma, säger Emil Eriksson.