Heidelberg village i Tyskland blir världens största passivhuskomplex.
Heidelberg village i Tyskland blir världens största passivhuskomplex.

Här byggs världens största passivhus

Världens största passivhuskomplex byggs just nu i tyska universitetsstaden Heidelberg. 162 lägenheter ska det bli, samt tak- och vertikala trädgårdar.

Lägenheterna, som alla utrustas med balkong, spänner i storlek från ettor till sådana som ska rymma familjer på fem personer. Att solkraft och ett modernt ventilationssystem blir standard är kanske överflödigt att nämna. Desto mer spännande är att även väggarna, eller snarare färgen de målas med, kommer att bidra till ett minskat klimatavtryck genom att se till att oxidera växthusgaser till ofarliga nitrater. En bieffekt av processen är att syre utsöndras.

Heidelberg village, som projektet döpts till, följer huvudarkitekten Wolfgang Freys femfingersprincip: ekologi, överkomlighet, integration, innovation och lönsamhet. Det är dessa hörnstenar som projektet utgår ifrån.

– Idén är att bygga en stark lokal gemenskap genom att bjuda in potentiella hyresgäster till vårt soppkök så att de kan möta byggarbetarna och lära känna människorna bakom kulisserna. Genom återkommande interaktion kommer alla delar av komplexet att förenas via mat och vänskap, säger Wolfgang Frey i ett pressmeddelande.

Heidelberg village väntas bli klart under 2017.