• Martin Nordin uppfinner helt nya vegoburgare i sin nya kokbok. Foto: Martin Nordin
    Martin Nordin uppfinner helt nya vegoburgare i sin nya kokbok.
  • Burgare med saltbeta. Foto: Martin Nordin
    Burgare med saltbeta.

Gröna burgare att dö för

Ifrågasätt vad en burgare är! Våga skippa köttet och gå istället loss på baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp och ost. Uppmaningen kommer från Martin Nordin som djupdykt i ämnet och uppfunnit helt nya vegoburgare.

I nya kokboken Gröna burgare listar han sina 31 favoriter. Martin Nordin är inte vegetarian, han ser det istället som en pågående process att dra ner på köttet och äta mindre av animaliska produkter. I boken ger han tips på hur man kan tänka om: 

– Fokusera på att grönsaken är huvudingrediensen och sen vad som skulle vara gott till. Jag tror vi är indoktrinerade i tallriksmodellen där köttet alltid varit fokus. Det är så vi handlar i butiken, säger han.

Genom att använda tekniker som traditionellt sett används vid tillagning av kött, som marinering och bräsering, kan man få in mustiga smaker i grönsakerna. Vegetariska umami-smaker som torkad svamp, miso eller svart vitlök är en hit till grytor och såser.

Vad är konsten bakom en grym burgare? 

– Precis som i all matlagning ligger konsten att bygga en burgare till stor del i mötet mellan olika texturer och smaker. Balansen, helt enkelt. Om biffen är friterad och krispig kanske det behövs något syrligt för att balansera den feta smaken. Om någon del känns torrare, till exempel om biffen är baserad på baljväxter, kanske en majonnäs kan väga upp det, säger Martin Nordin.

Hitta tre utvalda favoritrecept från boken Gröna burgare i Kloka hem nr 2/2017.

Vinn bok!

Tävla om boken Gröna Burgare av Martin Nordin. Vad tyckte du bäst om i nya numret av Kloka hem (2/2017), och varför? Skicka senast 1 juni ett mejl eller vykort till: 

Kloka hem, Box 4403, 102 68 Stockholm. klokahem@etc.se