Att göra sin egen ekologiska hudvård blir allt mer populärt.
Att göra sin egen ekologiska hudvård blir allt mer populärt.

Gör din egen hudvård – supereko!

Gör din egen deodorant, läppcerat och kroppsolja och få en ännu mer ekologisk produkt än i butik. Enligt Josefin Kvist, grundare av Organic Makers, är det lättare än du tror. Dags att leka kemist!

Får det lov att vara lite kylarvätska eller bensin i ansiktet? Nej tack! Det är lätt att bli avskräckt av de långa innehållsförteckningarna som sitter på i stort sett varenda hudvårdsprodukt och som skvallrar om ett minst sagt suspekt innehåll. Hudvårdsindustrin är till största del en kemikaliebransch och de ämnen som används är ofta syntetiska.

Men detta har börjat ifrågasättas av allt fler som vill veta vad de lägger på hud och hår, säger Josefin Kvist, som tillsammans med sin sambo Daniel Carlsson startade företaget Organic Makers för några år sedan.

– Daniel höll på att doktorera i etik började och började samtidigt göra sin egen ekologiska hudvård. Han blev allt mer insnöad på det och använde hudvårdstillverkningen som ett sätt att prokrastinera sin avhandling, säger Josefin Kvist roat.

Josefin Kvist och Daniel Carlsson driver företaget Organic Makers.
Josefin Kvist och Daniel Carlsson driver företaget Organic Makers.

"Ville inte göra fulhudvård" 

Efter en del framgångsrikt experimenterande tog de tillsammans fram ett eget märke: The Organic Oil Co. Sen dess har sortimentet växt betydligt, till att innefatta råvaror för att tillverka allt från ansiktskrämer, tvål och hårvax till salvor, body butter och mineralsmink.

Josefin Kvist, som har sin bakgrund i marknadsföring och har arbetat på den alternativa bygg- och järnhanden Byggfabriken, är ansvarig för varumärkets design, som utmärker sig för sin apotekslook med industriell känsla.

– Vi ville inte göra den fulhudvård som finns i handeln utan vi ville göra det med ekologiska och etiska råvaror. Hudvårdsindustrin är så himla hemlig men egentligen består deras produkter mest av lite mineraloljor och kemikalier, säger hon.

Egen hudvård mer ekologisk

Istället för mineraloljor föreslår Josefin Kvist istället att använda någon av de 30 kallpressade vegetabiliska oljor som Organic Makers har i sitt sortiment. De är bra för torr hud och hjälper till att balansera hudens egen fettproduktion. När dessa oljor blandas med örter, leror och vaxer kan riktigt fin hudvård ta form.

– Det blir mer ekologiskt att göra sin egen hudvård hemma än att köpa en ekologisk produkt i butik. För även om det står ”ekologiskt” på produkten i butiken så är det ofta bara en liten del av innehållet som är det.

Bivax extra virgin.
Bivax extra virgin.

Allt fler vill tillverka själv

Josefin Kvist påpekar att medan medvetenheten kring ekologisk mat har ökat stort släpar hudvården fortfarande långt efter. Men detta håller på att förändras samtidigt som intresset för att ”göra det själv” växer.

– Det har blivit väldigt stort de senaste åren. Inte bara för att det är billigare utan det handlar också om glädjen i hantverket, säger hon.

– Men det handlar också om att ta makten över något som man använder varje dag. Det här är kunskap som tidigare varit förbehållen experterna. Nu köper vi inte det här hemlighetsmakeriet längre utan vi vill förstå produkterna och vad de innehåller.

Grunderna lärs ut på blogg

För den som vill komma igång rekommenderar Josefin Kvist att börja med att läsa på Organic Makers receptblogg där grunderna lärs ut.

– Jag rekommenderar att börja med oljebaserade produkter eftersom de är lättare. Det är bara att smälta samman ingredienserna i ett vattenbad – precis som man smälter choklad. För de vattenlösliga produkterna gäller det att lära sig hur de kan konserveras på ett ekologiskt sätt.

Dags att börja laborera!

Recept på hur du tillverkar din egen Body Butter med sheasmör och åkermynta hittar du i senaste numret av Kloka hem.