Gråärten har vackra rosa-lila blommor och kan bli upp till två meter hög. Foto: Agneta Magnusson
Gråärten har vackra rosa-lila blommor och kan bli upp till två meter hög.

Gå en kurs om gråärter i vår

Vad vet du om gråärter? Gå en kurs i vår och lär dig mer om gråärtens kulturhistoria, olika sorter, odling och användning förr och nu. "Det här börjar komma på riktigt nu och det är så roligt", säger Agneta Magnusson, fröodlare och kulturvetare i Leksand, som håller i kurserna.

Gråärten hör till våra allra äldsta kulturväxter och var en gång i tiden en av våra viktigaste proteinkällor i Sverige. Efter att ha försvunnit ur jordbruket i många år är gråärten idag – tillsammans med en rad andra traditionella baljväxter – på väg tillbaka i storskaliga odlingar och in i de svenska hemmen. Inte minst eftersom den goda, klimatsmarta och nyttiga lilla ärtan fungerar som ett utmärkt vegetariskt alternativ till kött.

– Det här börjar komma på riktigt nu och det är så roligt. Gråärten odlar i stort sett sig själv och innehåller mycket protein och andra näringsämnen. Vi är sanslösa som importerar kikärtor när vi har gråärter i Sverige, säger Agneta Magnusson, fröodlare och kulturvetare i Leksand.

Olika sorters gråärt har historiskt sett odlats i olika delar av Sverige. Foto: Agneta Magnusson
Olika sorters gråärt har historiskt sett odlats i olika delar av Sverige.

Hon tillägger att det finns ”en hel värld” av gråärter – över 60 sorter bara i Sverige.

– Alla kan hitta en sort som passar en själv!

Fullsatt kurs gav blodad tand

Agneta Magnusson är ordförande för den ideella föreningen Sesam som arbetar för att bevara gamla kulturväxter i Sverige. I våras höll hon en gråärtskurs på Skansen i Stockholm och intresset var över förväntan – kursen blev snabbt fullsatt. Agneta Magnusson fick blodad tand och i vår fortsätter hon med föredrag och kurser om gråärter.

Kursdeltagarna kommer få lära sig bland annat om gråärtens historia, hur den odlas och hur de olika sorterna skiljer sig åt. Kursen vänder sig främst vanliga trädgårdsodlare, men även den som bor i lägenhet i stan kan utan problem odla gråärter på balkongen, påpekar Agneta Magnusson. Alla kursdeltagare får ett par fröprover med sig hem.

Flera av Agneta Magnussons vackra gråärtsbilder hittar du i senaste numret av Kloka hem. Foto: Agneta Magnusson
Flera av Agneta Magnussons vackra gråärtsbilder hittar du i senaste numret av Kloka hem.

Varför är det viktigt att vi börjar odla gråärt igen?

– Jag tror inte att vi alltid kommer kunna importera allting. Kanske kan vi inte bli självförsörjande till 100 procent i Sverige, men det här kan vara ett bidrag till självförsörjningen. Sen är gråärter inte bara utmärkta som födoämne – de är snygga prydnadsväxter också!

Läs allt om gråärter i senaste numret av Kloka hem. Där hittar du också 6 tips för dig som vill odla gråärt och recept på gråärtsfrikadeller och gråärtshummus!

Föredrag och kurser om gråärter i vår

"Var rädd om våra lantsorter!". Föredrag om gråärter, rovor och kålrötter. Mässan Nordiska Trädgårdar, fredag 23/3 kl. 11.30, scen Botanisera, och lördag 24/3 kl. 12, scen Ätbart.

"Gråärtskolor" (kurser) i Dalarna våren 2018

Söndag 11/3 kl 14. Avesta, Centrumgården, Kungsgatan 23. Arr. Södra Dalarnas Trädgårdsförening. 50 kr medlem, övriga 100 kr.

Onsdag 14/3 kl 18.30. Mora, Kulturhuset, Köpmannagatan 4. Arr. Siljansbygdens Trädgårdssällskap. 50 kr medlem, övriga 120 kr.

Söndag 18/3 kl 14. Falun, Gamla Staberg. Arr. Falu Trädgårdsodlare och Kulturreservatet Stabergs Bergsmansgård. 50 kr medlem, övriga 100 kr.

Anmälan: Ingen anmälan krävs. Det är bara att dyka upp. Kurserna är cirka 1,5 h långa men kan dra ut på tiden.