Bild: John Locher/AP

Första testet av supersnabb transportteknik

I början av månaden genomfördes den första testkörningen av Hyperloop, den nya rörpostliknande transporttekniken som uppfunnits av Elon Musk. Men det är fortfarande en bra bit kvar innan systemet blir verklighet, skriver Dagens ETC.

Ett rörpost-liknande tågsystem för passagerare och gods – som färdas uppemot 1200 kilometer i timmen. Det är målet med Hyperloop, en idé som från början kommer från Teslagrundaren Elon Musk, skriver Dagens ETC.

Eftersom han själv är upptagen på annat håll har flera andra företag plockat upp projektet, och i början av månaden testkördes den första Hyperloopvagnen i Nevadaöknen.

Accelerationen sker med hjälp av elektromagnetism. Tanken är att vagnarna ska färdas i en tunnel där det är närapå vakuum för att minska luftmotståndet. Testet som genomfördes tidigare i maj, under ledning av företaget Hyperloop One, skedde dock på öppet fält. Och vagnen färdades bara 160 kilometer i timmen – alltså en bra bit ifrån den topphastighet som är målet.

Men Rob Lloyd, vd på företaget, ser ändå ljust på framtiden och tror att de första mänskliga passagerarna kommer att färdas med Hyperloop omkring år 2021.

– Vi använder oss av storskaliga och snabba konstruktionsprocesser med hjälp av robotsvetsar. Det är tekniker som gör att vi kan hålla produktionen på en perfekt nivå. Det som folk tror tar flera år, går i själva verket att göra på några kvartal, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Läs hela artikeln på etc.se.