Syrsmjöl ska Fazers nya bröd innehålla.
Syrsmjöl ska Fazers nya bröd innehålla.

Fazer börjar baka bröd på syrsor

Insekter i maten är en global trend som växer. Nu lanserar Fazer världens första insektsbröd till matbutiker i Finland – bakat på mjöl av syrsor. "Det är en bra proteinkälla", enligt Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov.

Insekter i maten sägs vara framtiden och det har den finska livsmedelskoncernen Fazer uppenbarligen tagit fasta på. Nu lanserar de ett insektsbröd, bakat på mjöl av hussyrsor, som till en början bara säljs i utvalda butiker i Helsingfors.

Hussyrsorna som används i syrsbrödet är odlade, torkade och malda till mjöl, som blandats i det övriga mjölet. En limpa innehåller ungefär 70 syrsor – vilket motsvarar omkring tre procent av brödets vikt. Fördelarna med brödet är många enligt Fazer.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller dessutom goda fettsyror, kalcium, järn och vitamin B12, säger Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov.

Han är övertygad om att insekter kommer att vara en viktig råvara i västvärlden i framtiden.

– Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positiva till insekter i Norden. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot, säger Juhani Sibakov.

Har inväntat godkännande

I november gick Finland samma väg som fem andra europeiska länder – Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Österrike och Danmark – och tillät bruket av insekter i livsmedel. I Sverige är det förbjudet sedan 20 år tillbaka, enligt Livsmedelsverket. FN har tidigare påpekat att uppfödning av insekter är betydligt mera miljövänligt än uppfödning av djur, berättar BBC.

Anette Rosengren är vd på Fazer Bageri i Sverige.

– Det här är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu.

Äta insekter – en global trend

Att äta insekter är vanligt i stora delar av världen. FN beräknade förra året att minst 2 miljarder människor äter insekter och att mer än 1900 olika insektsarter har använts för mat.