Jeans, mobiltelefoner, skinnsoffor, cyklar och vitvaror tillhör de prylar som du aldrig bör slänga, menar Blocket.  Bild: Blocket
Jeans, mobiltelefoner, skinnsoffor, cyklar och vitvaror tillhör de prylar som du aldrig bör slänga, menar Blocket.

Blocket: "Släng aldrig skinnsoffan"

Andrahands-e-handeln Blocket har tagit fram en lista på fem sorters prylar du aldrig bör slänga, utan endast sälja eller skänka vidare.

På det hela taget bidrog second hand-handeln med 0,8 miljoner ton i undvikna utsläpp under 2015. Det visar Blocket som för fjärde året i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet har beräknat begagnathandelns klimatnytta.

Enligt Blocket kan klimatnyttan av dessa 0,8 miljoner ton jämföras med om Stockholm stads vägtrafik stod still i cirka ett år. 

– Vi är duktiga på begagnathandel i det här landet men vi kan bli bättre, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Nu släpper Blocket en kort kom ihåg- lista på saker som aldrig bör slängas som företaget hoppas ska leda till att landets byrålådor töms på gamla mobiltelefoner och att jeans eller skinnsoffor inte hamnar på tippen.

– Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjänst, säger Linnéa Aguero. 

Blockets svarta lista: 5 prylar man aldrig ska slänga, utan alltid sälja eller skänka vidare:

Jeans

Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

Mobiltelefoner

Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa gadgets innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Cyklar

Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass  järnmalm från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

Skinnsoffor

Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.

Vitvaror

Stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning.