• Den här 100 år gamla uppstoppade isbjörnen hittade Bigert & Bergström på Biologiska museet i Stockholm där den låg undangömd under några bildäck. ”Den visualiserar hur vi behandlar naturen i dag på ett övertydligt sätt”, säger Lars Bergström. Bild: Johan Bergmark
    Den här 100 år gamla uppstoppade isbjörnen hittade Bigert & Bergström på Biologiska museet i Stockholm där den låg undangömd under några bildäck. ”Den visualiserar hur vi behandlar naturen i dag på ett övertydligt sätt”, säger Lars Bergström.
  • En rostig noshörning i naturlig storlek pustar ut varm ånga i utställningen "I stormens öga". Bild: Olof Wallgren
    En rostig noshörning i naturlig storlek pustar ut varm ånga i utställningen "I stormens öga".

”Besökarna ska uthärda vår konst”

Konstnärsduon Bigert & Bergström har under tre decennier skapat verk med miljön och klimatet i fokus. Nu gör de bokslut på Artipelag med den högaktuella utställningen "I stormens öga".

Hur känns det att bli utraderad av en tornado? Varför rullar det runt ett stort, svart klot vid namn "Problemet"? Och vågar du gå in i ett växthus fyllt med ånga – där en utrotningshotad noshörning skymtar i dimman?

– Vi vill skapa en väldigt fysiskt upplevelse av klimatet som något livgivande men också som något som snabbt kan vända om och bli ett hot mot ens liv, säger Mats Bigert.

Med nya utställningen "I stormens öga" som visas på konsthallen Artipelag på Värmdö, söder om Stockholm, firar konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström 30 års samarbete. Sedan slutet av 1980-talet har de skapat en mängd konstverk i form av installationer, filmer och skulpturer som alla har naturen och vår relation till den som gemensam utgångspunkt.

Aktivt deltagandet viktigt

Den aktuella utställningen är en blandning av helt nya verk och avdammade klassiker från förr. Även denna gång bjuds besökaren in till ett aktivt deltagande – något som gått som en röd tråd genom duons konstnärsskap.

– Det är jätteviktigt. När besökarna kommer in i de här rummen spelar deras närvaro roll. De fysiska upplevelserna förstärker känslan och förståelsen för temat, säger Mats Bigert.

– Vi vill skapa konst som inte bara är en bekväm upplevelse utan som man ska uthärda. Som besökare ska utsättas för någonting dramatiskt.

Mycket har hänt på 30 år. När de två konstnärerna började samarbeta på 80-talet var klimatet i stort sett en icke-fråga för den breda allmänheten för att sedan komma att slå igenom på bred front. Det som började som ett intresse för hur man avbildade natur har växt till att ta sig an betydligt mer komplexa frågor, som människans försök att lösa klimatkrisen genom geoingenjörskap.

– Det är någon form av absurdism där man som människa har en övertro på sin förmåga att kriga mot naturen. Mot problem som man själv har skapat, säger Mats Bigert.

Samarbetar med forskare

Bakom deras verk ligger ofta gedigen research. Konstnärsduon samarbetar med forskare, tekniker och sociologer för att bilda sig en så bra uppfattning om ett ämne som möjligt.

– Nu senast var vi på en forskningsresa i USA där vi besökte ett stort laboratorium där de samlar in isborrkärnor från alla världens glaciärer och inlandsisar för att kunna studera klimatet. Där pratade vi med forskare för att försöka förstå hur man använder sig av det här och vad det betyder.

– Vi försöker skapa bilder av och förståelse för de här forskningsprojekten som pågår runt om i världen, fortsätter Mats Bigert.

I takt med att samhället förändrats har också deras sätt att utöva konsten delvis förändrats. I dag arbetar de inte bara i sin ”konstbubbla” utan åker runt i världen och omvandlar sina konstverk till aktioner.

Kan konst rädda klimatet?

– Nej, det tror jag inte. Men jag tror att konsten kan skapa bilder som får oss att tänka annorlunda och nytt kring saker. Det är ju drömmen – att kunna vända på någonting och öppna upp förståelsen av världen.