Knölvialens rötter, som alltså går mycket bra att äta.  Bild: Ätliga perenngruppen
Knölvialens rötter, som alltså går mycket bra att äta.

Årets ätliga perenn är Knölvialen

I år har Ätliga perenngruppen utsett Knölvial till årets ätliga perenn.

– I en tid där nya resurssnåla hållbara odlingsmetoder för livsmedel eftersöks kanske en del av lösningen ligger i alla de fördelar som fleråriga växter besitter, skriver nätverket i ett pressmeddelande. 

Knölvialen är en flerårig baljväxt som är sällsynt men som finns vild i delar av landet, då framförallt i kulturmark, i vägkanter, åkerkanter och på järnvägsbankar. Växten blir 80-150 centimeter hög, trivs i mulrik lord och står helst i sol eller i lätt skugga. Den har stora blommor som slår ut i juli och som med tiden skiftar färg från rosa till rött. Det är Knölvialens rötter som är ätliga, någonting nätverket Ätliga perenngruppen vill uppmärksamma och har därför utsett växten till Årets ätliga perenn.

 

Knölvialens blommor.  Bild: Ätliga perenngruppen
Knölvialens blommor.

– I år infaller internationella baljväxtåret och vi vill gärna var med och fira! Därför har vi valt en en nyttig skönhet i ärtfamiljen, skriver nätverket.

Under året kommer FN att uppmärksamma de växter som både ger nyttig mat samt bidrar till ett bättre jordbruk. Det senare genom att växterna ger tillbaka mer näring till marken än vad de förbrukar. Artnamnet tuberosus är från latinets tuber och syftar liksom namnet knölvial på dess rotknölar. För förtäring ska rotknölarna skördas under vår och höst när de är omkring fem centimeter höga.

Knölarna är mörkt bruna till svarta i färgen vilket kan göra dem svåra att hitta i jorden. För att tillreda knölarna kan man antingen koka de i 20-25 min eller att rosta de i ugn som andra rotsaker.

 

Rötterna smakar ungefär som kastanjer och går bra att koka eller rosta i ugnen.  Bild: Ätliga perenngruppen
Rötterna smakar ungefär som kastanjer och går bra att koka eller rosta i ugnen.

– Smaken påminner om kastanjer och roten är mycket omtyckt bland de ätliga perenna rotsakerna, menar Ätliga perenngruppen.

Knölvial är enkel att odla och passar på de flesta jordar som är någorlunda luckra och fuktighetshållande. Enligt nätverket lämpar den sig bra att samodla med till exempel jordärtskockor.

Ätliga perenngruppen är ett löst sammansatt nätverk av odlare och engagerade personer med olika bakgrund inom området ätliga perenner. Nätverket vill öka intresset, användningen och utvecklingen av ätliga växter i odling. Både för hemmaodlaren och i större sammanhang.