Hur ska man bo?

Och hur tar man då landet med sig till staden. Ja kanske det enklaste är att helt enkelt odla i staden. Eller ännu bättre, odla inomhus. Vi träffar duon bakom Design Stories och får se hur vackert det kan bli när stad och land blir ett i den egna lägenheten.
En annan tänkbar lösning är kanske att bygga in landet i själva huset. Alltså låta huset växa bland växterna året om. Det blir en imponerande skapelse när man låter växthuset vara större än timmerhuset inuti. Och klimatet blir något man diskuterar och bestämmer, inte bara något som finns.

Apropå klimat så går det ju inte efter sommarens svenska hetta att bara blunda inför den nya verklighet vi lever i. Men känslan av undergång är kanske inte rätt ingång för att diskutera det. Vår förmåga att ta oss samman och göra det rätta finns ju där. I det här numret tittar vi därför lite på kök… ja allvarligt. Det fanns en kyrklig rörelse som trodde på den snara undergången, shaker-rörelsen i USA, men som bestämde sig för att innan dess forma himmelriket på jorden. Och den inredning de skapade har överlevt själva rörelsen. Kanske framförallt i köken.

Jo klimathotet skapar även det nya kloka hus. Våra tekniksidor denna gång berättar om solcellsintegrerade fasader. Titta och fundera. Snart är de här hos oss!
Fast den stora bostadsfrågan för oss i Sverige är fortfarande bostadsbristen. Hur ska unga få råd och plats att bo? Ja, kanske i 42 kvadratmeter. Följ med till den lilla lägenhten som rymmer, ja nästan allt!

Tillslut måste jag rekommendera plåtmodellen. Julia Tuvesson har tagit fram ett lite annorlunda sätt att göra vardagsmaten på. Plåtmodellen med härliga tillskott och röror som får den mest stressade barnfamiljen att faktiskt få tid till riktigt rolig gemensam matglädje. Höstmums!