Vi kikar på Norge

Norge, Norge… skämten om vårt grannland är lika många som grannlandets skämt om Sverige. Men kanske det beror på att det inte är så stor skillnad förutom hur orden uttalas. Det är som om närhet skapar en extra lust att skämta.

Svartlamon
Svartlamon

I  nya numret åker vi dock till Norge för att titta och lära.
I Trondheim närmare bestämt, en liten stad med fantastiska hus och härlig natur runtom. Och bara några timmars tågresa från Östersund.
Det är en resa väl värd att göra.
Själva fick vi se de stora massivträhusen som varit föregångare och de där lite äldre passivhusen som fyller ett helt området, 440 hus samlade på en plats, det är klart det blir nordens största passivhusområde.

Men mest udda och lustfylld är nog ändå den udda bogemenskapen i Svartlamon. Fem familjer med vart sitt temperament har fått bygga egna hus där återanvändning och eget snickrande gjort dem riktigt billiga.
Och varje radhus blev unikt.
Det här är anti slit och släng så långt man kan komma.
Och vilka färger de använder!

Drömhem, visst finns dom! Nina Haarsaker och Sevrin Gjerde har byggt huset som anpassar sig efter livets olika faser. Ett riktigt närodlat hus med material från närområdet. Och med en arkitektur som lyfter vardagen.

Väl hemkommen fick jag chansen att ta ner det där lite främmande och svårförståeliga som ligger i ordet vegan. Vad är det egentligen? Med en bok kallad Nya sorters kakor blev det en bakresa in i allt det där söta som man inte visste om att man hade hemma i skafferiet. Lika gott för alla. Vegan är inget konstigt. Utom kanske ordet.
Det här numrets teknikspecial är annars fasader. Träfasader som ger skydd och skönhet till ett hus. Det är inte svårt att bygga klimatrent om man använder trä. Och det finns mycket att välja på.

I varje nummer försöker vi också hitta en sådan där vardaglig miljöfråga vi kanske glömt bort. Eller bara glömt att fråga. Som tvålen! Varför ska den vara flytande egentligen. Finns det inte bättre alternativ?
Vi botaniserar och hittar tvålarna som faktiskt hjälper oss att bli rena även i klimatfrågan.
God vinter önskar Kloka hem.