Reko, återbruk och fukt

 

Så kom äntligen den där tiden då man kunde öppna sovrumsfönstret och få in kyla i rummet, inte hetta. Hösten är här och vi drar för våra gardiner med en känsla av att komma in i hemmet, samtidigt som vi vet att vi snart längtar efter värmen igen.
Men innan dess umgås vi i våra kök.
Ja, köket är platsen där mötena sker, det vet vi alla som försökt bygga om för att få in ännu en stol. Men kanske vi gjort fel? Allt måste inte bort för att det nya ska in. I detta nummer berättar vi vad små förändringar kan göra för att få det gamla köket att leva upp igen. Ett äldre kök av trä är enklare att renovera än nyare med spånplattor. Och får vi bara ut plasten från våra kök blir det roligare material att använda runt maten och förvara den. Det kanske är dags för ett kallskafferi igen? Vardag för tidigare generationer men lyx idag. Fast egentligen väldigt praktiskt.

Själv fick jag förmånen att följa med arkitekten Maria Block när hon besökte huset hon ritat uppe i Hemavan. Det blev en lång resa men väl värd sina tågtimmar eftersom huset verkligen är en härlig kombination av gammalt och nytt. Att de boende dessutom är Heidi Andersson och Björn Ferry gjorde inte resan sämre. Det blev samtal om reko ekohus utan kompromisser. Om ett koldioxidbantande projekt mitt i vardagen, långt, långt från storstaden.

När man bygger hus är den största oron för oss här i norden fukten. Fukt som stannar, fukt som förstör, fukt som gör att möglet får fäste.
Men fukt är egentligen ingen fiende, fukt är en vandrare och om man bara utgår ifrån att fukten ska få vandra och att huset andas, ja då är det stora problemet plötsligt litet. Kloka Hems expert Varis Bokalders berättar om ett sundare sätt att se på fukt i hus.

Kan ett hus rodna? Byta färg? På Visingsö fick vi se det hända, det stora mäktiga halmhuset i grått blev plötsligt rosa och de härliga lerväggarna levde upp. Ett halmhus är på många sätt ett unikt hus att bygga, men det är också värt priset. De tjocka väggarna, den stora rymden inomhus och så det fantastiska inomhusklimatet som bara en lervägg kan erbjuda. Följ med oss in i ett nytt modernt hus med stora idéer.

Till slut besöker vi framtiden i form av återbruk. I en galleria i Eskilstuna lever varorna många liv och det utan att försöka gömma sig bakom ord som Loppis eller Andrahands.
Det här är shopping utan utsläpp och en fin bild av hur enkelt man kan göra rätt om man bara är konsekvent och genomför sin idé.
Välkommen till en höst med kloka människor i