Överraskande hem

Ibland måste man bara överraska sig själv. Kanske speciellt under denna pandemitid, där dagarna riskerar att bli en ofta isolerad upprepning i väntan på något annat.

Ibland måste man bara överraska sig själv. Kanske speciellt under denna pandemitid, där dagarna riskerar att bli en ofta isolerad upprepning i väntan på något annat.

För oss på Kloka Hem har den stora glädjen varit att få besöka nya hem, träffa de som bor och utvecklar hemmen och så få höra historierna om hur allt gick till. Och det har gått med rätt avstånd och rätt tålamod. De här husen överraskar varje gång, inget är som det andra, för mig blir varje hus en del i en berättelse om ett annat Sverige som inte alltid syns. Ett hållbarare och klokare land.

Som berättelsen om Timmerhuset från Ryssland som sattes upp i Gnesta och blev ett nytt liv, inte bara ett nytt hus. Följ med in och titta på stockarna som Maja Vindrelid använde, stockar som inte skäms utan tar plats och formger hemmet.

Och hur blir det när Eva och Caj Liljedahl låter kunskaperna om natur och naturmaterial forma huset utanför Varberg. Det blir grönt på taken och vi får lära oss ordet vi glömt.

Taklök!

Kloka Hem skulle inte fungera som den inspirationstidning vi vill vara om det inte var för alla eko-arkitekter som visar och berättar. Många av dem har kämpat länge mot en bransch som inte vill förändras. Och många lyckas! Men hur tänker de själva kring det egna huset?

I det här numret har vi bett fyra eko-arkitekter berätta om sina fönster. Ja, ett fönster är ju inte bara ett fönster. Det är en teori om ett annat byggande som blir praktik. Och nej, det är inte svårt att göra rätt.

"Mitt hus" heter vår serie där människor berättar själva om varför de bor som de bor. Denna gång är det Mia och Hans Ahlskog som öppnar dörren till Lufolk. Nej, det är inte det perfekta huset de pratar om. Utan det levande och ibland lite nötta. Som vi själva kan vara.

Överraskningar var det ja! En helg använde vi till att måla väggar med hjälp av lumppapp och äkta äggoljetempera. Inte svårt. Men överraskande roligt.

Och så avslutar vi med att äta maskrossallad till middag.

Den hade vi inte sett komma!

Välkommen till första numret av Kloka hem 2021!

Gunilla Welin
Chefredaktör