Nu längtar vi efter det som gror…

När jag skriver detta står ramslöken inne i kylskåpet. De väntar. Suck, jag som hade hoppats plantera, men våren surar som barnet som inte vill gå iväg på morgonen.

När du läser detta (det brukar ta någon vecka innan tidningen är tryckt och hemma hos dig) så hoppas jag solen lyser på dig och att jag själv fått möjlighet att börja gräva i marken.

För nu längtar vi efter det som gror.

I det här numret går vi igenom vårens trädgårdsböcker men vi hälsar också på i växthusen. Se vild konst i sommarens lustfyllda hus. Och vandra i skogens trädgård där det finns mat överallt.

Själv kommer jag låta våren bli en period med svarta fingrar. Ja, det är dags för biokolet att göra storskalig entré i våra hem och våra liv. Biokolet som klimaträddare men också som näringslager och förbättrare av våra jordar. I det här numret gör vi en ordentlig genomgång av "den svarta jorden" som varit människans vän i årtusenden. Ett sätt att odla som vaknar till liv igen. För allas skull.

Kanske kan man säga detsamma om de fina husen i det här numret. Halmhuset är kanske ett politiskt projekt för oss alla. Och glaskupolen som kan verka som en framtidsdröm kan kanske ge många ett annat sätt att bo här i vår kalla del av jorden.

Kloka hem handlar om att bo, bygga och leva hållbart i hemmen. Men det sista är inte bara ett ord, vi försöker hitta de som går före och kan guida oss andra vidare. En sån - en vardagshjälte - hittar du i Karin Kloth. Jag blev väldigt imponerad över hur hon tar vara på öns egen unika ull, den där som vi andra kanske hade ratat. Och jag ser hur Gotlands glömda skatt står och tittar på oss och bäar till lite som om den tyckte vi borde förstått bättre.

Välkommen till vårens stora nummer av Kloka hem.