Nu går vi in till brasan

De sista vilsna löven far runt i trädgården i en kall jakt efter solen. Det har blivit vinter, trädgårdens möbler är under skydd och de bruna döda växterna väntar på vit snö.

Det är då vi går in.
Samlas runt en brasa eller kanske bara med ljus som den levande värmen vi vill se. Golvet, taket och väggen skyddar mot nordanvindens angrepp. Ett klokt hem är som en vinterrock.
Men hur får man det varmt utan ständig energitillförsel av ny energi?

I det här numret tittar vi på en byggteknik som blivit allt mer modern och enkel. Halmhus har funnits många år men nu har halmhus gjorda av enkla byggelement börjat produceras.

På Tranholmen reste man väggarna på en vecka, den smarta tekniken gjorde det tunga arbetet till något annat. Och de tjocka halmväggarna ger en isolering som få tekniker kan nå. Som första tidning hälsar vi också på finländska Pusula där halmhuset nu står färdigt.

Det här är en teknik som växer kraftigt i Europa, det är inte bara enkelheten utan även de nya möjligheterna att billigare bygga specialanpassade hus som gör halmelement till en möjlighet för alla, inte bara de extra intresserade ekobyggarna.

Energi tänker vi kanske inte på så ofta i vardagen, men energiräkningarna kommer med sin envisa påminnelse varje månad. Men att minska dem behöver inte handla om att bygga om och byta allt. En av de envisaste energitjuvarna är varmvattnet. Visst borde det finnas enkla sätt att minska det?
Och jo, det finns det. Vi ger tips!

I Tyskland har trähus varit en dominerande lösning för nya kloka hus i flera decennier. Men allt utvecklas. Designern Alfredo Häberli har tagit fram ett prefabricerat trähus som verkligen inte känns som prefab. Utan det blir djärvt och klimatsmart och billigt på en och samma gång.

En svensk klassiker i diskussionerna om hållbarhet och ett liv utanför de stora städerna har länge varit Skattungbyn. Men hur får man en liten by att dra till sig fler människor som vill ta kunskaperna och samtalet vidare?

Vi åker till glesbygdsbyn i Dalarna som växer. Följ med in i några hem och lyssna på hur inspirerande kurser kan bli nya hem som människor skapar sina nya liv i.

Vintertid… När man kommer hem är det mörkt, när man går upp är det mörkt. Däremellan några ljuva timmar av ljus och har vi tur får ansiktet känna solens strålar. Men samtidigt sitter vi och tittar i våra smartphones och datorer, kanske i en längtan efter ljusare dagar. Men det finns ju andra vägar att gå.

Själv älskar jag intervjun med Moa Brännström Ott som stängde ner Facebook och började snickra. Så vackert och enkelt!
Trevlig vinterläsning med Kloka Hem.