Med kärlek till NATUR

Kan man bo i naturen? Javisst. När timmermannen Johan Edström bygger så är det naturen som flyttar hem till oss. Hus gjorda direkt i björkstammar till exempel. Och doft av näver överallt.
Eller kanske man låter naturen bestämma hur huset ska vara. Så blev det för det fantastiska huset där en tall blev den som bestämde alltihop. Både hur man skulle bo och var.
Det här är ett fantastiskt hus i trä med stengolv och jämtländsk tall i väggen. Och med en öppen planlösning som ropar på umgänge. En särskild utkikspunkt med ett jättefönster gör att skogen flyttar in när man vill det.
När man bygger hus kan man stressa och jaga för att få det klart. Eller också använder man Slow Building, alltså en tanke att huset får växa fram och formas av hur man vill leva. Precis så blev det för Carl-Johan och Christine Anvegård som skapade det stora halm­huset nära Alingsås. Bara lerväggarna tog några månader och fortfarande tittar nya projekt fram i bygget och ropar på uppmärksamhet.
Det gäller att leva medan man bygger. Inte bygga för att leva.

Men vad gör man när man precis skrivit på köpet och åker hem för att nästa dag börja flytta in. Och så ringer det på morgonen. ”Ditt hus har brunnit ner”. Och försäkringen täcker inte kostnaden för ett nytt hus rakt av. Ja, då bygger man. Vilket Carin Ivarsdotter gjorde i det fina lilla huset i Tallkrogen. Ett område av egnahemsvillor som byggts av de boende redan på 30-talet. Och som nu fått ett nytt likadant hus med en inredning som ropar femtiotal och konst.
För länge sen hade vi bad och toalett utanför våra hus. I egna bodar. Nu bygger vi in våtrum i husen och gör man fel kan det bli illa. Men det kommer hela tiden nya vackra badrumsdetaljer som gör det vackert att göra rummet säkert. Vi har letat fram några detaljer som inspirerade mest.
Kloka hem är en besökare hos hundratals hus genom åren och jag är djupt tacksam för allt jag fått se och kunnat berätta vidare för alla läsare.
Tillsammans med Johan Ehrenberg har jag nu fått göra många berättelser om Kloka Hus, om bygge och liv och fått det utgivet som en inspirationsbok som jag hoppas du kommer gilla. Du ser mer om det på sidan 20.

Tillslut, Varmt välkommen till vinternumret av Kloka Hem. Jag vet att ni är många nya läsare, vi blir fler och fler som följer utvecklingen av klimat­smarta ekoliv i våra hem. Jag hoppas det här numret ska ge dig nya aha-upplevelser.
För så har det varit för mig som fått gå in i husen med kameran och visa mer för dig och mig.

Tack för det!