Hus är berättelser om människors drömmar

Visste du att svenska småfåglar vintertid matas med frökulor som är gjorda av klimatförstörande palmolja? Nej, hur ska man veta det. Själv blev jag jätteglad när jag samtidigt fick veta att det går lika bra att ge småfåglarna Bregott istället. Det är fettet de saknar i kylan.

Så vill jag att mycket vi berättar för varann ska vara. Vi måste hitta det som är fel och som bör stoppas men lika viktigt är det att berätta om allt det vi kan göra. Lösningarna. Och det här numret av Kloka hem är fullt med lösningar.

Det stora lilla hyreshuset till exempel. I Piteå är det rest och byggt i trä. Kostnaden är lägre än för betonghusen och klimatsmartare än det mesta man kan se. Vi besöker när vintern är kvar så de vackra vårkvällarna vid vattnet missar vi. Men känslan i husen på Lusthusbacken går inte att missa ändå. Läs Varis Bokalders tekniska genomgång av hur hyreshus kan bli eko!

Hus är berättelser mellan generationer. Åker man som jag över hela Sverige (jo vi åker oftast elbil) så hinner man se historien berättad bara med husen. Och sen bromsar man plötsligt in, se, där står en svart låda i Dalarna. Ett vackert hus i helt annan stil än det bygden är känd för och med en vidunderlig utsikt. Får man göra så? Vad händer när det nya möter kulturbygden. Vi knackar på och går in...

Hus är också berättelser om människors drömmar. På Fårö besöker vi sommarhuset som inte vill påverka alls. Hela det fantastiska bygget glider in bland sten och öns korta träd, men är byggt så att det kan försvinna när tiden är inne.

Allt kan återanvändas och flyttas. När tiden är inne är drömmen kvar men inte ett spår av huset. Det är mycket vackert. Och tänkvärt.

Lika tänkvärt som en vanlig gammaldags ärta. Ja, gråärtan. Den svenska gammelärtan som nu åter kommer i ropet eftersom den är så klimatsmart att odla. Men vad kan man göra med ärtor? Väldigt mycket visar det sig. Hummus, till exempel. Och frikadeller som smakar fantastiskt. Det här är långt från skolbespisningens ärtsoppa, det här är en lustfylld upptäcktsresa in i ett matland vi tappat bort. Kom med till ärtans land.

Själv kunde jag inte låta bli att bli glad när jag till slut hittade det nedlagda glasbruket Rosdalas fantastiska gömmor i en liten butik. Lampfabriken Konsthantverk har hittat en skattkista i form av ett lager av Rosdalas vackra glas från förr. Ja, även det en berättelse om då och nu. Återanvänt och hållbart.

Välkommen till våren med Kloka hem.