Hur ska man bo?

Sommarnummer ute 26 juni

Permakultur till exempel. Vad betyder det i praktiken? Hur kan en liten gård på bara några år förvandlas till ett lönsamt litet lantbruk? Och hur mår själva jorden när man odlar klokt istället för bara mycket?
Själv blev jag glad över det mobila hönshuset. De riktigt roliga idéerna är ofta sådana som man direkt tänker ”aha” när man hör dem. Är det kanske enklare att flytta på hönsen istället för att mata dem i fast bur?

”Vi bor gratis här”. Det berättar författaren Helena Hedlund om sitt faluröda torp och det blir en berättelse om ett sätt att bo och arbeta som handlar om mer tid och mindre kostnader.
Ett annat rött hus har lyft på grunden och rest sig upp och gått tvärs över gatan till en ny tomt.
Ja, det lyftes med hjälp av en kran och en trailer förstås.
Istället för att bygga nytt flyttade Anders och Karin Bergfjord den lilla skolan till granntomten och skapade ett fint hem utan egentliga klimatkostnader. Att bevara är faktiskt att utveckla också.
Eller också sätter man huset på hjul permanent. Det har Eli Tistelö gjort och även om huset blir litet så är fördelarna där. Tänk att få byta utsikt utan att packa och flytta.

Apropå bevara så missa inte jordkällarna du kan göra själv. Det är en del i vårt kulturarv och att bevara maten utan el är kanske det riktigt långsiktiga vi kan uppnå. Jo, det är bekvämt att ha allt i ett kylskåp men såfort man börjar odla och göra lite egen mat från egna odlingen så upptäcker man snabbt fördelen med ett större rum med lite kyla.
Annars handlar det här numret om grannar. Ja, våra ekohusgrannar på andra sidan Östersjön. Jag hade förmånen att åka med på en resa bland roliga hus och bygglösningar bara några timmar bort från oss i Sverige. I Lettland och Estland. En annan bygghistoria men också en gemensam. Vi har en hel del att lära varann.

Till slut. Njut av Urnatur. Det fantastiska stället bakom krönet Ulrika Krynitz och Håkan Strotz skapat i Ödeshög. Du kommer ut i urnaturen, i de små husen och den fantastiska vilan i de vackra husen de byggt. Alla typer av hus och i ett med tjocka väggar ligger kylan bevarad och plötsligt är det möjligt att komma in från värme och andas lite lungt.
Ha en härlig sommar med oss!