Att leta upp det vi glömt

Ibland måste man tänka tvärtom. Det gäller privat men det gäller också i stort. Ibland har vi gått iväg åt fel håll allihop och då är det enklast att titta tillbaka och fundera på allt det där man tappade på vägen.
I det här numret av Kloka Hem letar vi upp det vi kanske har glömt.
Som den ätbara trädgården. Att odla är ju underbart om än tungt ibland, men det blir kanske lättare när man ser att de vackra buskarna också blev mat framemot hösten. Mycket av det vi odlar har vi dessutom glömt varför de kom till våra trädgårdar sen generationer tillbaka. De är ätbara.
Eller varför inte våga odla vallmo, de där undersköna blommorna som faktiskt är nyttiga med sina fröer också. Ja, ät bara.
Längs vägen har vi också glömt litegrann att göra saker. Följ med i jakten på det gömda och det bortglömda. Sofia Vusir Jansson och Nathalie Myrberg har letat i barndomens små saker vi gjorde tillsammans och visst fungerar det. Dagens app-generation lägger undan mobilen när man kan ta ett pappersark och lära sig bygga ett litet flygplan.
Länge har husbygge handlat om större, vackrare och ännu större. Vi bor i hus som förr rymde flera familjer. Men det finns en trend åt andra hållet. Vi tänker tvärtom. Mindre, praktiskt, ännu mindre och ändå inte trångt. I staden, i lägenheten, i de små utrymmena. Vi ger oss ut på jakt efter det lilla boendet, det som kallas Compact living för att allt ska ju heta något på engelska numera.

Dagens stora trend är dock en riktigt gammal sådan. Trähusen växer stadigt i Sverige. Vår expert Varis Bokalders går igenom vad det betyder och hur man bör tänka innan man satsar på det egna trähuset.
Men vad är ett Klokt Hus egentligen.
Vi har gjort en egen Kloka Hem bok, vi kallar den Kloka Hus och berättar där om hus som andas och som gör att vi faktiskt kan få bättre boende bara genom att välja rätt material.
Ett av husen i boken är Återbrukshuset. Jan-Erik Mattsson och Catharina Svala har byggt om det lilla torpet under många år men hela tiden med material man hittat, letat upp eller köpt på återvinningen. Att renovera och rädda ett gammalt hus utan att stoppa in en massa nytt. Jovisst går det. Men det kräver tålamod.

Med äldre teknik kommer också äldre hantverk tillbaka. Min favorit är berättelsen om Julia Kalthoff som började producera yxor. Nu är de berömda för sin kvalité och stil och då har vi gått långt tillbaka på vägen och hittat något vi verkligen tappat bort.
Kvalité. Sånt som håller i hundra år.
Tänk att få en present som ens barnbarn sen använder när decennierna gått.
Ja, vägen vi vandrar går framåt.
Men bara om vi tittar bakåt och funderar på om vi glömt nåt.