Hjälp vi har också köpt en bondgård!

Julia Lindeborg berättar om första åren på Lindeborgs  Eco Retreat

Jag sitter som klistrad till Brita och Kalle Zackari Wahlströms senaste program ‘Hjälp vi har köpt en bondgård’ på SVT. Där delar de öppenhjärtigt med sig av hur det kan vara att bli med bondgård. Det blir ibland nästan hisnande igenkännelse, fast vi ligger några år framfördem i tiden. För det var snart åtta år sedan som vi också blev med bondgård!


Det var en dag i sen augusti. Fälten stod gula. Min man ‘Calle’, jag, vår tvååriga son och vår alldeles nyfödda bäbis öppnade dörren till bostadshuset på gården för första gången. Vi hade köpt 74 hektar mark med skog och åker och flertalet byggnader där till. Det mesta var i stort behov av skötsel. Det läckte in i så gott som vartenda tak. Betena var igenvuxna.


Vi var paret utan någon som helst erfarenhet av att bedriva bondgård som lämnade hektiska liv i Stockholm för att förverkliga en dröm om att skapa en inspirerande och hållbar plats.
En utmanande men också mycket rolig resa hade startat. I början hade vi två grisar, Olga och Olivia, som skulle hjälpa oss bereda trädgårdsland där det tidigare varit gräsmatta. De rymde en dag när jag var själv med barnen och med den nyfödda bebisen fick jag springa och försöka mota in dem i hagen igen.


I alla val, stora och små, har ord som mångfald, ekologiskt och regenerativt fått leda när vi skapat odlingar, renoverat och rustat gården. Nu kan vi erbjuda en hållbar plats för avkoppling och rekreation nära naturen. Sedan fyra år tillbaka tar vi emot besökande gäster.
Vi tycker det är så kul att dela med oss av gården till besökande. Gäster som kommer till oss dag möts av lugnet, naturen och rika ekosystem. Det är rätt annorlunda här nu än för åtta år sedan. Vill man besöka oss kan man hyra en röda stuga på gården eller bo över i nya studios ritade av White Arkitekter och byggda i gårdens hundra år gamla lada.


Vi tar emot 3-4 sällskap åt gången och kan erbjuda boenden med eget kök, egen ingång och massor av yta utanför dörren. Det passar bra för ”hemester” detta speciella år när osäkerheten kring Corona och restriktioner för resande utomlands gör att vi svenskar spås semestra hemma i sommar, eller ”hemestra”.


Som gäst på gården får man snabbt en kontakt med platsen. Barnen kan vara med och mata får och höns på morgonen. Det finns en yogasal, ett orangeri att sitta i om det regnar och promenadslinga med skyltar som beskriver arbetet med de olika ekosystemen. Badplats finns nära, havet en halvtimme bort, och väl tillbaka kan det vara skönt att runda av dagen med en skön bastu med utsikt över strandbeten och sjö.
Vissa kvällar under sommaren är också gårdens kök öppet och det serveras matupplevelser utifrån allt det som växer i de omgivande grönsakslanden och gårdens växthus.
Även om det är tufft just nu för oss som gästverksamhet och vi får ställa in planerade events, ser vi verkligen fram mot sommaren. Målet för oss är att vara en oas där våra gäster kan fylla på med avkoppling och ny energi mitt i ekosystem och natur fulla av kvitter, surr och liv i alla dess former.

Slutligen, kan jag så här snart åtta år senare dra slutsatsen att livet med bondgård är till fulla drag värt mödan. Och när jag lyfter perspektivet ytterligare och ser vad vi skapat så är det faktiskt en rätt fantastisk plats - en plats för framtiden. Det känner jag mig stolt över.
Jag hoppas att vi möts på gården!


Julia Lindeborg


Lindeborgs Eco Retreat ligger 1 ½ timme från Stockholm, strax utanför Nyköping.
Vill du läsa mer om Lindeborgs Eco Retreat eller besöka oss kika in på hemsidan:
www.lindeborgs.com

[scald=10604:sdl_editor_representation]