Kloka hem testar ekologisk bönpasta

Den ekologiska bönpastan har gått från att vara en specialprodukt i hälso­kostbutikerna till att breda ut sig allt mer i matbutikernas pastahyllor. Men hur smakar pastan egentligen? Kloka hem har testat sju olika sorters bönpasta.

Från början var det eko-företaget A la Eco som lanserade ekologisk pasta gjord på gröna sojabönor (edamame), vita sojabönor och svarta bönor. Bönpastan gjorde snabbt succé i hälsosverige. I och med att den är hög på protein, glutenfri och är vegansk passar den väl in i den kosttrend som just nu är dominerarande. Sedan A la Eco lanserade sina produkter för några år sedan har produkterna exploderat på marknaden. Numera finns det en rad producenter som alla säljer flera olika varianter av bönpasta.

Kloka hem har testat sju sorters pasta. Här ryms både grön och vit fettuccini, skruvar, makaroner och penne. Pastan är gjord på antingen svarta bönor, vita sojabönor, edamame, röda linser eller kikärter. Först och främst bör det sägas att bönpasta inte smakar som vanlig pasta gjord på durumvete. Den som kokar bönpasta med hopp om att den kommer att smaka precis som favoritpastan kommer att bli besviken.

Med det sagt finns det dock riktigt goda varianter av bönpasta. Men det finns också de som är närmast oätbara. Varningar utfärdas särskilt för Grainways penne av röda linser samt för Risentas makaroner gjorda på kikärter. Testpanelen noterar även att bönpasta blir allra bäst när den är gjord av edamamebönor. Dessa bönor har en fin och nötig smak som lämpar sig mycket bra i pastaform, samt har bra konsistens som gör pastan trevligt al dente.

Ladda ned PDF-filen nedan och läs hela testet!