EKO-guide Stockholm

Sommarsemester i Stockholm? Passa på att äta ekologiskt, dricka Sveriges mest etiska kaffe eller njut av glass framställd av organiska, naturliga råvaror. Kloka hem guidar till huvudstadens gröna oaser.

Södra teatern

Bistro i vackra Södra teatern med vegoinspirerade mellanrätter med möjlighet att lägga till kött eller fisk som tillbehör. Perfekt start på en helkväl med Södra bar, Champagnbaren eller Mosebacke etablissemang

Mosebacke torg Slussen

 

Kalf&hansen

Låt årstiden bestämma maten. Nordisk ekologisk snabbmat kött-, fisk- och vegetariska frikadeller men det viktiga är tillbehören som ändras dag för dag. Alltid nytt, alltid gott.

Kalf&hansen
Mariatorget
Hammarby allé, Hammarby sjöstad
kalfochhansen.se

 

Pepstop

Renée Voltaires take away mat och butik. Ekologisk såklart men med riktigt spännande smaker. Sommarrullar som smakar verklig sommar till exempel. 

Riddargatan 3 A
pepstop.se

 

Sally Voltaire & Systrar

Vegetarisk lunchresturang i Åhlenshuset i City
www.pepstop.se

 

Paradiset

Stockholm första ekologiska matmarknad där du kan hitta det mesta av närodlade och ekologiska produkter. Färskvarudisk med ost  korv och färdiglagad mat. På övervåningen finns flera av de roligaste restaurangerna för en hungrig ekofantast. Och du hitatr alltid en ny vara du inte visste om.

Paradiset
Brännkyrkagatan 62–62, Mariatorget
Regeringsgatan 44
paradiset.com

 

Minh Mat

Vietnamesisk restaurang som med sin utförliga veganmeny och extremt vällagade mat har blivit mångas favoritställe det senaste året. Maten tillagas med ekologiska och lokala råvaror och allt vin i menyn är såklart ekologiskt.

Minh Mat
Odengatan 94
minhmat.se

 

Holy Cow

Prisvärd indier med ett tiotal veganska rätter på menyn, däribland smaklöksmördaren Vindaloo. Mjölkfritt nanbröd finns i flera versioner och restaurangen har även börjat erbjuda helvegetarisk efterrätt.

Holy Cow
Ringvägen 87 & Gästrikegatan 3
theholycow.se

 

Organico

Det började som en butik för grönsaker, butiken Primör, men har nu utökat med cafe för lunch och tidig middag. Mättande soppor, salladert och bovetewrap( vegan eller vegetarisk) och Qusadilla som du itne provat den förr. Efteråt, RAW cashew pannacotta

Organico
Timmermansgatan 19, Mariatorget
www.facebook.com/primoreko/

 

Falafelbaren

Jasså är det såhär en falafel ska smaka. När den görs på riktiga råvaror och direkt vid disken. Härliga sallader till och pommes om du vill det. Buerek tallriken ska du inte missa.

Falafelbaren
Hornsgatan 39B, 118 49 Stockholm
www.falafelbaren.se

 

Legumés

Kloka hem

Ett enkelt men trevligt vegetariskt matkafé som serverar buffé över disk. Härifrån är det, i princip, omöjligt att gå annat än proppmätt. Pröva lasagnen – och de krispiga gröna vårrullarna!

Legumés vegetariska matkafé
Hornsgatan 80, Mariatorget
www.legumesveg.com

 

Matmekka

Matmekka huserar i Etnografiska museet – och utnämndes till ”Årets hållbara krog” 2012. Restaurangen serverar god och prisvärd mat, vilken de själva beskriver som ”en skön krock mellan svenska traditioner och all världens mat”. Alla råvaror är ekologiska och närproducerade. Ett urval av ekologiskt godis och bakverk finns också till försäljning.
Dessutom är Matmekkas mysiga terass, i museets trädgård, bara den värd ett besök.

Matmekka
Etnografiska museet
Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet
www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet

 

Stikki Nikki

Kloka hem


Stikki Nikki är glassbaren som tar sin glass på allvar. Glassen är ekologisk och producerad på organiska råvaror: frukt, nötter, choklad med mera. Varje dag tillverkar Stikki Nikki ny, färsk glass – utan vare sig kemikalier, artificiella stabiliseringsmedel eller annat skräp. Även kaffet är ekologiskt!
Stikki Nikki finns på sex ställen i Stockholm.

Stikki Nikki
Mariatorget 1C, Mariatorget
Sankt Eriksplan 9
Drottninggatan 90 B
Nybrogatan 43
Stora Nygatan 17
Götgatan 46
www.stikkinikki.com

 

Organic Green

Organic Green serverar en enklare vegetarisk meny över disk i sin restaurang på Rhensgatan. Soppor, grytor, pajer – allt med en matig råkostsallad till. Missa inte det kaneldoftande brödet, som ingår (vegan).

Till efterrätt? Testa ställets fantasirika smoothies eller vitamindrinkar.

Organic Green
Rhensgatan 24, Rådmansgatan
www.organicgreen.se

 

Vintervikens trädgårdskafé

Vem vill inte dricka kaffe i en trädgård fylld av prunkande rosor och kryddor? Vintervikens trädgårdskafé är även det ett ekologiskt kafé med närproducerade råvaror, som också har ett eget bageri. Fiket drivs av Vintervikens trädgårdsförening och här anordnas en rad kulturevenemang under sommaren. På sensommaren finns det också möjlighet att köpa lokalproducerad saft, sylt, oljor med mera på Vintervikens egen skördemarknad.
Det gröna tänket sträcker sig även längre än till råvarorna/menyn. Här finns solceller såklart.

Vintervikens trädgårdskafé
Vinterviksvägen 30, Vinterviken
www.vinterviken.com

 

Drop Coffee


Ett stenkast från Johan & Nyström ligger Drop Coffee, en prisbelönt kaffebar. I våras vann Oskar Alvérus, grundare, delägare och rostare på Drop Coffee, tävlingen Svenska Barista Cup 2013. Hans espresso och cappuccino bedömdes som de godaste.

Liksom på Johan & Nyström kan man få vänta en stund på sin kaffe – men det är det väl värt. Även Drop Coffee har ett rättviseperspektiv i synen på kaffet de serverar. De har direktkontakt med producenterna och arbetar för en mer hållbar kaffehandel.

Drop Coffee
Wollmar Yxkullsgatan 10,
Mariatorget
www.dropcoffee.se


 

Johan & Nyström

Kloka hem


Johan & Nyström är en frisk och färgglad fläkt på Swedenborgsgatan vid Mariatorget. Deras kafferosteri har som ambition att servera Sveriges mest etiska och miljövänliga kaffe. Kaffet, som är ekologiskt och fair trade-certifierat, rostas för hand med hjälp av rostmaskiner från 1956, då Johan & Nyström menar att gott kaffe inte bör stressas fram.

De har direktkontakt med cirka 85 procent av producenterna och försöker skala bort så mycket byråkrati som möjligt för att resurserna i högre utsträckning ska gå till hållbara jordbruk som prioriterar skuggväxande träd, minimal besprutning och återplantering av skog. Slå dig ned på uteserveringen – och njut!

Johan & Nyström
Swedenborgsgatan 7, Mariatorget
www.johanochnystrom.se

 

 

Rosenhills trädgård


Denna trädgård med tillhörande kafé är lite knepig att ta sig till, om man åker kollektivt. Men det går – och är väl värt ett besök (se vägbeskrivning på hemsidan). På sommaren kan man idka självplock i trädgården, och sedan betala för det man plockat på vägen ut. Det går också att fika i kaféet som bland annat serverar soppor, sallader och ekoläsk.
Passa också på att gå förbi Rosenhills Ge och få-butik, Sveriges första i sitt slag när den öppnade 2007. Lämna prylarna du tröttat på eller finn nya bland de saker som andra vill bli av med – utan att bry dig om pengar!

Rosenhills trädgård
Ekerö
www.rosenhill-ekero.blogspot.se

 


Rosendals trädgård

Rosendals trädgårdscafé har en ekologisk inriktning och hämtar sina råvaror från KRAV-gårdar, samt ekologisk och biodynamisk odling. Vid säsong används trädgårdens egna grödor, som trädgårdsmästarna kommer med varje morgon, till menyn.
Rosendal har också ett eget bageri – och serverar närproducerade ölsorter, samt biodynamiska viner.

Rosendalsträdgård
Djurgården
www.rosendalstradgard.se

 

Hermans


Med en av Stockholms kanske finaste utsikter, på Söders höjder, är Hermans lilla gröna en riktig vegetarisk pärla. Njut av en tallrik vegetarisk buffé eller rikligt tilltagna bakverk i trädgården, medan Djurgårdsfärjorna passerar över det närliggande vattnet.
Prova gärna deras efterrättspajer!

Hermans
Fjällgatan 23B, Slussen
gastrogate.com/restaurang/hermans/

 

Goodstore

Goodstore är en familjeägd butik som enbart säljer vegetariska produkter, 95 procent av utbudet är dessutom ekologiskt. Stora delar av sortimentet är rättvisemärkt.
Botanisera bland färsk frukt, barnmat, godis, tvättmedel – och huvdvård. Bland annat.

Goodstore
Skånegatan 92, SkanstulI
Hornsgatan 176, Hornstull
www.goodstore.se

 

Delivore cafe

Goodstores eget cafe tvärs över gatan.

Goodstore
Hornsgatan 149, Hornstull
www.goodstore.se