Vi jobbar vidare med 20-fotaren

Veckan inleds med att Signe har hög feber och vi turas om att vabba. Linda jobbar flera kvällar den här veckan så det blir inget gjort på husbygget på vardagarna. Vi inväntar helgen istället. Thomas mår bra igen så hela helgen är tänkt att ägnas åt arbete. Lindas pappa Uffe kommer ut både lördag och söndag så mycket arbete blir gjort.

På lördag morgon skiner solen och fåglarna kvittrar som tokiga. Linda och Signe tar det lugnt men gör små utflykter för att vänja Signe vid att vara ute innan hon ska tillbaka till förskolan på måndag. Hon har inte haft feber på flera dagar men är fortfarande lite blek och trött. Efter måndag har hon dock lov och hinner vila mer.  

Thomas och Uffe beslutar sig för att jobba med 20-fotaren. Det ska monteras fönsterpartier i båda långsidorna så infästningar ska monteras. Det var ett tag sedan vi byggde fönsterramar så vi får klura lite innan vi kommer på hur alla delar ska sitta. Vi mäter på fönsterna som redan är klara för att få måtten rätt.

Först ska fyra stycken fyrkantsrör svetsas fast i framkant i dörröppningen. Ovanpå dessa svetsas sedan upplagsplåten som fönsterpartiet står i.

Efter ett tag sitter alla bitar nedtill på plats.

Sedan ska de två yttre stålen svetsas på plats. Dessa är de enda bitarna av fönsterramen som syns när fönstret är monterat.

Innanför de två ytterplåtarna svetsas sedan själva ramen fast. Under tiden som Uffe svetsar kapar Thomas balkar. De flesta balkarna ska tas bort, de som sparas framtill i containern är till för vår utkiksplats som går under arbetsnamnet "Örnnästet". Vid de två halva balkarna kommer trappan att ansluta från våningen under. Vi jobbar på till strax innan det blir mörkt, vilket är mycket senare nu i slutet på februari.

Söndagen bjuder på lite kallare väder och mulet. Fåglarna däremot verkar inte bry sig om det utan kvittrar på som vanligt. Vattennivån i sjön har stigit rejält det senaste dygnet så vattnet pressar sig upp vid strandkanterna. På eftermiddagen buktar hela isen uppåt från stranden, det blir som en liten uppförsbacke in mot mitten av sjön.

Uffe svetsar vidare på ramarna. Det tar nästan hela dagen eftersom de yttre plåtarna ska helsvetsas mot containeröppningen. Thomas fortsätter kapandet. Vi spar några balkar längst in så länge, både för att det då är lättare att jobba där inne med en yta att stå på samt för att få stadga i containern när den lyfts upp på taket. Dessutom ska vi lyfta in metalltrappan i containern innan vi monterar fönsterpartierna så att den kan lyftas upp samtidigt. Då behöver vi fästa trappan i något under lyftet så den inte glider iväg och krossar glaset i våra fönster. Metalltrappan är en trappa vi fått gratis från en rivning av ett hus och ska gå från köket/vardagsrummet och upp till utkiksplatsen. 

Thomas kapar upp fönsteröppningen i den andra kortsidan. Fönstret här är lika stort som det i badrummet och ska passas in i en ram som svetsas fast i öppningen.

Uffe rostskyddsmålar de delar av fönsterramarna som är färdigsvetsade. När vi är klara för dagen känner vi oss nöjda med helgens framsteg, vi hann få mycket gjort.

Förra året vid samma tid. Vi monterade dubb i berget inför byggandet av gjutformar för de främre plintarna. Problemet med de yttre var djupet ner till berget, samt nederbörd och tjällossning som resulterade i dagliga ras ner i hålet. Hålet blev dessutom vattenfyllt så fort det regnade vilket krävde att vi hela tiden hade en pump längst ner i gropen. Tyvärr blev även pumpen begravd under rasmassorna och efter detta obrukbar. Det gick åt några pumpar på ganska kort tid.

Och nästa dag var det likadant. Nya ras och stora stenar som hamnade på dubben som blev förstörda. Bara att borra nya hål och montera nya. Till slut gav vi upp idén om att fästa plintarna ända nere vid berget. Ingen var heller intresserad av att arbeta nere i gropen  på grund av rasrisken. Betongarbetaren Tony föreslog att vi skulle fylla igen hålet med sprängsten och gjuta en betongplatta ovanpå istället. Då slapp vi både den djupa vattenfyllda gropen och risken med rasande klippblock.