Vi förbereder inför jul.

Gipsskivor monteras i badrummet, takplåt kapas bort och vi förbereder för julfirande i huset.

December är ju fullt av händelser på barnens skolor och våra arbetsplatser men på tisdagen får Thomas ändå tid till att jobba på bygget på eftermiddagen. Han fortsätter monteringen av våtrumsgips i badrummet. Arbetet får avslutas när gipsskivorna tar slut. Det behövs två skivor till för att göra klart väggarna.

Vi kan med stolthet berätta att vi har fått ytterligare en sponsor. Welin & Co AB sponsrar oss med Osmo hårdvaxolja till våra träväggar inomhus. Vi är sedan tidigare sponsrade av Nordsjö, för alla ytor som ska målas både inne och ute. Osmo hårdvaxolja är en naturprodukt som ger en skyddande och vacker yta på de väggar som ska lämnas trärena. På torsdagen efter lunch åker Thomas till deras hämtlager i Länna och hämtar en stor hink med Osmo hårdvaxolja. Welin & Co AB är även så snälla att de skickar med ett rollerset och några extra mikrofiberrollers. Vi tackar allra ödmjukast för detta.

På fredag eftermiddag inhandlas gipsskivorna som behövs för att göra klart badrummet. På lördag morgon fortsätter Thomas att montera de sista bitarna som är kvar.

Därefter sätter vi igång med att spackla alla skarvar och skruvhål.

Under tiden som Thomas spacklar i badrummet så monterar Uffe en hylla som vi kan ställa undan verktyg och material på. Innan har sånt mest hamnat där det har använts för tillfället och det blir både rörigt och svårt att hitta det man behöver. På bilden är det lite mer saker i tvättstugan än vad vi har tänkt men det är för att vi har tömt hela teknik- och gästrummet inför eftermiddagens jobb. Linda har skjutsat Signe till mormor Gunnel på Lidingö. De ska baka pepparkakor, pyssla och Signe ska sova över. Det har hon sett fram emot länge. 

När Linda kommer tillbaks så börjar vi jobba med väggen i gäst- och teknikrummet. Först ska den slipas och göras ren. Linda slipar och sedan hjälps vi åt att rolla på hårdvaxoljan.

Natten till söndagen är det flera grader kallt på natten och isen på sjön blir bara tjockare och tjockare. En häger kommer flygande mot Hemmesta sjöäng men vi får inget besök av någon havsörn idag.

Nu kan vi inspektera resultatet från gårdagens hårdvaxoljebehandling. Det blev supefint och vi är så nöjda med hårdvaxoljan! Vi har valt en vitpigmenterad olja som ger väggarna en vacker och ljus lyster.

Under tiden som Thomas spacklar vidare i badrummet städar Uffe i resten av nedervåningen.

Han röjer undan allt som är i vägen och dammsuger golven. Vi närmar oss nu vår tredje jul i byggboden och trodde när vi flyttade in augusti 2015 att det endast skulle bli en. Vi hade tidigare i år hoppats på att kunna flytta in till jul men det tar längre tid än vi trott att få huset klart. Så vi har tänkt att fira lite jul i huset ändå. Vi gör i ordning nedervåningen med gran och julpynt. Linda och Signe klär granen senare på kvällen när Signe kommit hem från mormor.

Vi bär upp vår ena soffa som vi har haft stående i en av våra förrådscontainrar och lägger ut filtar och fårskinn på "soffan" vi har byggt av isoleringskivor.

En julstjärna hängs upp i ena fönstret. I morgon ska trasmattor läggas ut runt soffan.

Vi hinner även med att jobba vidare på takterrassen. Taket och ena väggen ska tas bort. Utan taket blir det genast mycket luftigare och ljusare. Nu är endast vattenutkastaren kvar över terrassen.

Tyvärr hann vi inte ta bort väggen idag men huset har ändå redan fått ett annat utseende.

Uffe och Thomas avslutar dagen med att sitta i soffan en stund och bara njuta av utsikten. Vi stänger av trappan till övervåningen med isoleringsskivor så att värmen från fläkten stannar kvar på nedervåningen. Bygglampan på nedervåningen släcker vi, det räcker med bara julstjärnan och ljusslingan vi satt upp. Snart är även granen tänd och hjälper till att lysa upp nedervåningen.