Våren 2015 - fortsättning

Under april händer det inte speciellt mycket med tomten och bygget. Det är meningen att köpet av tomten ska gå igenom men vi har en ny bankman som strular till det rejält... Tack och lov har vi en fin kontakt med säljaren och hans mäklare så de väntar tålmodigt på att vår bank ska meddela det slutliga datumet för överlåtelsen. Dagarna och veckorna går... Det kliar i fingrarna att få sätta igång med allt. Vi har flera möten och tät kontakt med Måns, arkitekten. Till sin hjälp har Måns också konstruktören Egil Bartos. En till konstruktör, Johan Haglund, gör energiberäkningar. Måns kontaktar folk i Seattle som byggt containerhus för att få råd och tips om hur huset ska konstrueras för att klara vårt klimat. Min pappa som är en klurig människa med lång erfarenhet av att ha haft en mekanisk verkstad följer med på ett möte med Måns. De diskuterar balkmått och köldbryggor, bärighet och olika svetsmetoder... Måns har också direktkontakt med vår handläggare på Värmdö kommun för att få direktiv om hur huset bör planeras för att bygglovsansökan ska kunna gå igenom. 

Den 17 maj lämnar vi in bygglovsansökan till Värmdö kommun och den 28 maj blir köpet av tomten äntligen klart.

Vi fortsätter att planera huset samt försöker lära oss allt som vi tror att vi behöver kunna för att klara av ett sånt här projekt. Thomas har nog vid det här laget sett så gott som alla filmer som finns om containerhus på Youtube.

Vartefter det blir varmare så ser vi hur igenväxt tomten är. När tomten äntligen är vår så tar Thomas ledigt en dag och börjar röja upp bland sly och små träd. 

I radhuset fortsätter vi att rensa, skänka bort och sälja. Vi hyr en container hos ett lagerföretag bara några km från tomten och börjar flytta över saker. Vi träffar mäklare och lägger ut radhuset till försäljning. Att visningsrensa är inte kul men vi passar på att packa och köra ut till lagercontainern vart eftersom. Vi märker snart att vi inte kommer att kunna behålla alla möbler vi tänkt, att magasinera är dyrt och stora möbler tar stor plats i containern. Jag säljer hur mycket möbler som helst. Vår stora garderob som vi vet att vi inte kommer att ha i nya huset plockar vi trots det i sär och sparar. Den kan användas till hyllplan och stommar till de platsbyggda garderober som vi tänkt ha i barnens och vårt sovrum.

Och så behöver vi lösa hur vi ska bo under byggtiden. På Blocket hittar vi en byggbod som en familj bott i under en vinter. Den är inredd med toalett och dusch, har ett litet, nästan nytt, kök från IKEA och plats för tvättmaskin och torktumlare. Vi åker för att titta på den. Boden är inte stor, bara 20 kvm, men vi tänker att om vi bor i den samt har vår husvagn från -77 bredvid till tonåringen så ska det nog gå. Vi köper den.