September.

Sista augustiveckans vardagar blir det inget speciellt gjort på bygget utan det städas mer på tomten och inne på bygget. I helgen jobbar vi vidare på övervåningen.

 På fredag eftermiddag har Thomas tagit med en container hem för att ta hand om allt metallskrot som blivit liggande. Han lastar direkt i containern med lastbilens skopa, totalt blir det en bra bit över ett ton. Han flyttar också runt lite fyllnadsmassor och sten på det som senare ska bli vår ”åsnestig” upp till huset. Den ska gå vid sidan av den nuvarande tillfälliga trappan upp till huset,

När Thomas är klar har det blivit kväll och sjön ligger blank och stilla.

På kvällskvisten åker Signe och Thomas iväg på en liten utflykt. I Signes skola har de den här veckan gått igenom runskrift och Signe har fått med en lapp hem med alla runor. En bit hemifrån oss står det en sten bredvid vägen som vi alltid har varit nyfikna på men aldrig kommit oss för att undersöka.

Men besvikelsen blir stor när vi kommer fram. Stenen är inte alls någon runsten och inte heller så gammal. Den kallas för ”ryss-stenen” och är förmodligen från 1600-talets början, dvs runt 1619-1620 när ryssarna härjade i skärgården. Thomas kände sig ändå nöjd med besöket för han har alltid velat stanna där och titta och fick ju nu lära sig lite nytt om Värmdös historia. Signe blev dock besviken men det finns en riktig runsten inte så långt från oss och den ska vi titta på någon annan dag.

På fredagkvällen sitter vi länge i hammocken med brasa tänd och dricker te och äter fredagsmys och då blir Signe lite gladare igen.

På lördagen jobbar Thomas på för fullt på övervåningen. Det är bara en stor vägg kvar att isolera med skivor. Hela lördagen går åt till att förbereda inför kommande montering av skivorna. Just de olika isoleringslösningarna visar vi inga bilder på. Det är inga enkla lösningar för att få detta hus att ha samma livslängd som ett vanligt hus och det har kostat både en hel del tid och pengar att få ordning på hur allt ska lösas.

På lördagskvällen grillar vi marshmallows och är ute tills vi ska lägga oss. Det börjar kännas som höst nu och det är vemodigt för det är förstås mycket lättare att bo på 20 kvadrat om man också kan vara ute.

På söndag morgon börjar Thomas montera skivor. Det är ett tacksamt och roligt jobb då det går fort och ger ett omedelbart resultat. Efter bara någon dryg timme är hela väggen klar.

I skarven mellan de två containrarna som utgör vårt och Isaks sovrum finns det en hög kant kvar efter det att väggarna togs bort. Den tråkigaste jobbuppgiften på hela bygget är att slipa ner den men det måste göras. Om det inte görs så ökar risken för sprickbildning i betonggolvet.

Totalt är det 6 meter kant på 2 containrar som ska slipas ner, alltså 12 meter allt som allt. Det tar resten av dagen och när Thomas är klar är han både skitig och lite skakig i händerna efter alla timmar med vinkelslipen.

Nästa vecka kör allt igång med barnen och jobb; aktiviteter och föräldramöten. Den här helgen får vara så lugn det bara går. Fabian är dessutom sjuk med feber och ligger i sängen hela helgen. Linda kokar kycklingsoppa från grunden i hopp om att det ska ge lite motståndskraft och vi hinner umgås en hel del på kvällarna.