Påskledigt med massor av arbete.

Vi hoppades på att få färgprover från Nordsjö under veckan, påskhelgen med all ledighet skulle vara ett utmärkt tillfälle att hinna provmåla en container för att bestämma vilken färg vi ska ha. Tyvärr hann vi inte få färgerna men det gjorde ju verkligen ingenting eftersom påskvädret var kallt och ruskigt. Minusgrader på nätterna och snöfall på dagarna

.

På tisdag eftermiddag jobbar Thomas några timmar. Han gör klart det sista nere i 20-fotaren, monterar den sista regeln för innertaket och även de sista väggskivorna.

Han monterar också alla kvarvarande bottningslister på undervåningens fönster. Det är de grå skumgummilisterna som syns mellan fönsterkarmen och den svarta fönsterramen.

På långfredagen fortsätter Thomas med bottningslister, denna gång på fönstrens utsida. Annars blåser det kalluft rakt in och kommer upp vid golvet på insidan.

Vid lunch åker vi iväg en liten sväng. Linda behöver göra ett ärende och Thomas och Signe åker och tankar diesel till värmaren på bottenvåningen. Den behövs under hela helgen eftersom det bara är någon enstaka plusgrad dagtid.

På vägen hem stannar vi en stund vid Hemmesta Sjöäng. Den ligger öster om vår sjö, Hemmesta Träsk, och är uppsamlingsplats för en stor del av Värmdös regnvatten. Mängder av flyttfåglar anländer på våren och gäddor går upp i den lilla bäcken för att leka i det grunda vattnet. Innan påskhelgen räknade Sportfiskarna till 392 gäddor på en enda dag! De 3 största vägde alla över 10 kg. Det finns ett fint fågeltorn att klättra upp i och det är en populär utflyktsplats. Här blickar vi vidare österut mot Bullandöhållet. Längst bort i bild ligger vår hyrda magasinering där vi har de flesta av våra möbler.

Tittar vi åt andra hållet så ser vi hem mot Hemmesta Träsk. Nere till höger (utanför bild) går en liten bäck ner till sjön. Sjön börjar bortanför bussarna som syns i bildens mitt.

När vi kommit hem igen så fortsätter Thomas med arbete inne i värmen. Han gör klart det sista på väggen innanför entrédörren. Signe och Linda hade tänkt att cykla lite men snöfall och kyla sätter stopp för det.

Även de sista skivorna inne i teknik/förrådsrummet hinner Thomas montera. Att det blir en liten skarv upptill gör ingenting eftersom den hamnar ovanför innertaket.

På påskaftons morgon fortsätter Thomas på nedervåningen. Han påbörjar arbetet med att regla upp väggen direkt innanför entrén, den ska senare fyllas med isolering.

Det blir bara arbetstid till kl 14. Vi ska iväg till Lindas mamma Gunnel på Lidingö för påskmiddag.

På påskdagens morgon vaknar Thomas tidigt men alla andra i familjen sent. Det blev sent igår och Signe och Fabian är supertrötta. Nere på sjön har isen lagt sig under nattens köldgrader.

Uffe kommer på morgonen och Thomas och han påbörjar montering av fästen till undertaket i gästrum/teknikrum.

 

Efter lunch har vi möte med vår arkitekt, Måns Tham. Vi ska tillsammans gå igenom lite olika materialval och idéer för de olika rummen. Linda och Måns har ganska lika förslag att visa upp och bilderna som Måns visar upp är intressanta. Det blir ett bra samspel mellan trä, betong och stål. Måns har även med sig sin far Staffan som är fotograf. Han ska vid olika tillfällen framöver fotodokumentera huset och bygget. Det ska bli spännande att se bilder på huset tagna av ett proffs.

Efter möte och fika jobbar vi vidare. Det är dags att ta upp en öppning mellan de olika våningsplanen för att dra vatten och avlopp. Plåten är mellan 5-10 millimeter tjock i kortändan på containern där vi ska ta upp ett hål och en balk går också rakt över i containern ovanför. Den blir vi tvungna att kapa och ta bort. Dessutom sitter golvskivan kvar precis ovanför det tänkta hålet. Under tiden som Uffe arbetar med hålet från undersidan så jobbar Thomas på övervåningen med att ta bort skivan.

När klockan är strax efter 18 så tar batteriet i tigersågen slut. Den behövs för att skära loss den sista biten i öppningen så arbetet får sluta för dagen.

På måndag, annandag påsk, så görs öppningen mellan våningarna klar. Uffe och Thomas drar upp vatten och golvvärmerören som Mattias på HSF Installation har förberett tidigare. De trycker även i ett avloppsrör så vi kan se på nedervåningen var det hamnar.

Väggen bredvid hålet där vatten och avlopp ska gå ska nu göras i ordning för isolering. Vi reglar upp den på samma sätt som de andra väggarna som har denna speciallösning.

Under tiden som Uffe förbereder ett annat moment i huset så gör Thomas om kortsidan på lådan innanför entrén. Den första biten som monterades såg inte helt OK ut så han sågar till en bättre bit och monterar.

Uffe har under tiden gjort i ordning för montering av ytterligare reglar. Dessa ska bygga upp en liten vägg som täcker delen som är mellan gästrummet och allrummet/entré.

Thomas och Uffe avslutar dagens arbete med det Thomas tycker allra minst om; arbete på hög höjd. Mellan containrarnas utsida ska det monteras lister. Dessa måste klämmas in i glipan både fram och baktill på alla containrar. Det enda sättet om man inte har en skylift är att ta en hög stege och klättra upp. Vi säkrar stegen ordentligt och Thomas tar på sig säkerhetsselen.

Självklart börjar det både blåsa och snöa. Först börjar Thomas uppifrån men den höga höjden gör det svårt att båda arbeta på och koncentrera sig på att stå ut med höjden. Thomas tänker om och börjar stället nerifrån och på det sättet går det lättare. Varefter han sakta klättrar uppåt och arbetar så vänjer hans sig gradvis. Till slut sitter listen på plats på den nedre delen.

Förra året vid samma tid. Vi fortsatte att gräva ut den nedre infarten och krattade ut ännu mer makadam.

Vi får även ett förslag från Måns på placering av vårt garage. Det ska grävas ner under mark och det enda som kommer synas är infarten utifrån vägen. Men eftersom det hamnar närmare än 4,5 meter från grannens (obebyggda) tomt så behövs det godkännande från grannen. Vi har senare under sommaren ett möte med berörda granne om detta men får tyvärr ett nej. Så istället för ett osynligt garage blir det istället en plan yta med parkering i direkt anslutning till grannens tomtgräns. Orsaken enligt grannen är principiell. Så tills vidare ligger planerna på ett garage på is.