Oktober.

Nu har vi lite mer energi igen! Uffe är hemma och jobbet går mycket snabbare, och är dessutom roligare, när han är med. Vi vill nu få in de sista fönstren och få mer klart vid takterassen.

Trots att byggenergin är på topp så inleds veckan med att Thomas blir sjuk och får åka hem från jobbet för att bädda ner sig. Han ligger till sängs ett par dagar och bygget står stilla.

På fredagen hämtar Thomas material på Lidingö som Uffe har beställt på Larssons Plåtslageri (www.larssonsplat.se). Det är bland annat en stor fönsterram till fönsterpartiet från vardagsrummet samt en hel del lösa delar som ska svetsas ihop till fönsterinfästningen från vårt sovrum till takterassen.

Väl hemma lyfter Thomas upp alla delar med lastbilskranen.

På lördagen ska bland annat ett upplag svetsas fast i botten på en balk så Thomas förbereder också för svetsningen.

Vid 19 är han klar och det är becksvart ute.

På lördag morgon ligger sjön blank och stilla. 

När Uffe kommer vid 9-tiden så börjar han och Thomas med att måtta in fönsterpartiet som ska byggas av lösa delar. Ramen kommer även att fungera som en förstärkningsram eftersom en stor del av containerväggen tas bort. Väggen fungerar som bärande del av containern så förstärkning behövs.

För att kunna måtta in den andra sidan av ramen måste en del av väggen kapas. På två ställen har väggen förstärkts med byggstämp för att kompensera den del av väggen vi tar bort under tiden vi bygger.

Utifrån kan man redan se hur den yttre delen av ramen ska stå. Meningen är att den ska se ut som en containerbalk och se likadan ut som balken i containern under.

Uffe kapar till 40x40 rör som sedan ska svetsas fast under upplaget.

En stund senare är upplaget klart och arbetet fortsätter med resten av ramen.

Del efter del loppas på plats med svetsen. Vi fäster bara med några svetsloppor för att kunna justera ifall måtten inte stämmer på första monteringen. Det är viktigt att alla delar hamnar på exakt rätt avstånd för att fönsterpartierna ska kunna monteras rätt och för att det ska bli snyggt.

På söndag morgon tömmer vi takterassen på alla lösa plåtar och träskivor som blivit kvar sen tidigare arbete.

Uffe svetsar på förstärkningsramen så länge gasen räcker. Det går åt mycket gas när det ska helsvetsas och vi hade på lördag morgon bara en halv flaska kvar. När det inte går att svetsa mer så jobbar vi vidare med nästa fönsteröppning.

För att ramen till det här partiet ska kunna monteras måste flera golvskivorna tas bort. Alla skivor ska ju ändå försvinna och nu är det bara sex skivor kvar i hela huset. Under tiden som Thomas har tagit bort golvskivor så har Uffe kapat upp plåtväggen i vardagsrummet. En och en halv golvskiva sparas till senare.

Plåten ska tas bort från golvet och nästan hela vägen upp till tak. Öppningen blir mycket större än vi kunnat föreställa oss.

 

Vid eftermiddagsfikat ritar vi på hur staket runt trappor och terassen ska se ut. Som vanligt är inte Linda helt överens med Thomas och Uffe om alla detaljer så det blir Måns, arkitekten, som kommer att få avgöra. Dagens diskussion handlar om var en stolpe på staketet på terassen ska placeras.