November

Den här veckan använder Thomas vardagskvällarna till att städa på bygget. Det finns en del plåt och balkar över och på onsdagen tar Thomas med sig en container hem så att vi kan lämna det till återvinning. 

På torsdagen fyller vi två stora bigbagsäckar med byggsopor och på fredagen tar Thomas och Uffe hand om allt trä. Även trä tas om hand och återanvänds, det går till tippen och blir till flis som sedan används som bränsle eller återanvänds till träskivor m.m.

På fredagen kan Thomas ta ledigt efter lunch och åka hem till Uffe som är på bygget och jobbar. Uffe har jobbat vidare med vardagsrumsväggen. På lördag kommer B & V Entreprenad ut för att bygga byggnadsställning på baksidan och vi vill att de ska kunna ta sig fram runt huset utan problem. Alla delar till ställningen måste bäras till husets baksida.

Resten av dagen fortsätter Thomas och Uffe med vardagsrumsväggen och fönsterramen från vardagsrummet.

På lördag morgon reglar de resten av vardagsrumsväggen och monterar de sista reglarna så att fönsterpartierna kan monteras.

Öppningen vid takterrassen täcks över. Det ska snart sprutas isolering på golvet på terrassen och vi vill inte ha vatten stående på golvet då. Vi täcker med en genomskinlig presenning så det fortfarande är ljust på terrassen.

Lördagen blir en lite kortare arbetsdag eftersom det är Allahelgonahelgen. Vi åker iväg strax före kl 16 för att tända ljus på några gravar men även för att lämna Signe hemma hos mormor Gunnel. Hon skulle egentligen varit där för två veckor sedan men blev tyvärr sjuk.

Vi besöker både Kungsholmens kyrka och Lidingö kyrka. Det är en ganska varm och vindstilla kväll och mycket folk ute.

När vi har lämnat Signe passar vi på att äta middag, bara vi två, på Baton Rouge på Lidingö. De har ekologisk snabbmat, som de själva uttrycker det, och deras korvar med tillbehör är jättegoda. Personalen är trevlig och hjälpsam och dessutom är det inte särskilt dyrt. Vi rekommenderar det varmt!

http://www.batonrouge.se

Vi får sent på eftermiddagen ett sms från B & V Entreprenad. De var nu färdiga med byggnadsställningen. Fyra killar byggde upp den på bara några timmar, trots ett brant lutande berg och en del svåra anpassningar. Dessutom tänkte de hela tiden på säkerheten och använde full fallskyddsutrustning. Vi är supernöjda!

http://www.bventreprenad.se

På söndag morgon klättar Thomas upp på berget för att inspektera ställningen. Den sitter rejält förankrad i berget och vi kan nu jobba säkert på baksidan. Vi ska måla, montera fönsterlister m.m. på de stora fönsterpartierna och montera gummilister mellan containrarna på övervåningen. Vi ska dessutom montera den sista ytterdörren.

Nu när ställningen är uppe kan vi sätta fart med dörren till bergsentrén. Det ska först kapas upp en hål i plåten med rätt mått.

Under tiden som Thomas kapar plåt bygger Uffe upp en regelvägg mot ytterväggen i Signes rum.

När det är lunchdags är hela hålet klart.

Eftersom Signe är hos mormor Gunnel idag så kan även Linda vara med och jobba på bygget. Hon målar inomhus hela dagen. Det finns två containerväggar kvar inne i huset, de ska vara synliga och målade med samma färg som på husets utsida. Professional Metal Facade från Nordsjö. www. nordsjo.se

Efter lunch och fika bär vi upp den sista fönsterramen. Det behöver bara finjusteras lite i dörrhålet innan den passar och kan svetsas fast.

Det underlättar mycket att ha en byggnadsställning att klättra på när det ska svetsas på utsidan. Thomas tätade fönsterramen och Uffe rostskyddsmålade den.

När rostskyddet har torkat monterar vi isolering på ramen. Innanför den ska sedan reglarna som dörren fästs i monteras.

Vi påbörjar monteringen av reglarna till dörrens infästning men hinner inte med mer än den nedre innan svetsen går sönder. Kylfläkten börjar plötsligt låta konstigt och när vi startar den igen så är den helt död. Så vi packar ihop för dagen och täcker dörrhålet så det inte regnar in. Linda hämtar Signe hos mormor och sedan är även denna vecka slut.