Montering av de sista fönstren.

Den här veckan har vi fått väldigt mycket gjort! Thomas kunde gå redan vid lunch på tisdagen och tog sedan ut sparad semester resten av veckan.

Orsaken till den tidiga hemgången på tisdagen är ett möte med vår arkitekt Måns Tham för att titta på lösningar för takterassens golv och vattenavrinning. När Måns gått ringer Thomas till Harri på HMP Entreprenad för att höra om möjlighet till montering av våra sista dörrar och fönster. De har egentligen fullbokat fram till sommaren men klämmer ändå in oss redan på torsdag samma vecka. Då gäller det att vi är klara med de sista reglarna till dörren vid bergentrén.

Det är fortfarande ljust ute så Thomas målar baksidan nu när vi äntligen har en byggnadsställning att stå och jobba på. Han hinner två strykningar på den nedre delen innan det blir för mörkt. Färgen är Nordsjös Professional Metal Facade.

www.nordsjo.se

På onsdag morgon är det minusgrader och vackra ismönster på våra fönster.

 

När Uffe kommer så fortsätter Thomas och han att regla klart för bergsentrén. De gör även klar resten av väggen bredvid, den snart ska fyllas med isolering.

Resten av dagen reglar de upp väggen i Signes och Fabians rum. Även den väggen är lite speciell och ska fyllas med isolering. Bakom reglarna syns fackverkskonstruktionen som förstärker ytterväggen i containern som helt hänger i luften.

På torsdag morgon är Thomas ute redan vid kl 07 för att förbereda inför fönstermonteringen. Strömmen till bygget måste dras om då den tidigare gick in i huset via takterassen.

Kl 8 kommer de två första montörerna. Thomas hjälper till och de börjar med dörren till bergsentrén.

Den har även ett överljus och efter bara en liten stund sitter både dörr och överljus på plats.

Därefter monterar de det fasta partiet vid vardagsrummet. Det är viktigt att det hamnar precis rätt i höjd eftersom spröjsen i alla fönster ska ligga i nivå med varandra. Efter en stunds inpassning sitter det exakt på millimetern.

Efter det passas dörren in.

Förstärkning kommer och nu är det totalt tre fönstermontörer på plats.

Efter en tidig lunch monteras dörren i vårt sovrum.

Här nedan är vår nya utgång från vardagsrummet.

Det blev mycket större än vad vi kunnat föreställa oss. Och högre. 

Under tiden som Thomas har fotat fönster har även det sista fönstret monterats.

Klockan är bara strax efter 12 och alla partier är redan på plats. Snabbt jobbat! Det återstår någon timmes arbete med att montera drevning och fogband men det är fortfarande tidig eftermiddag när montörerna är klara.

Resten av torsdagen målar Thomas en strykning till på baksidan.

Hela fredagen går åt till att montera bottningslister på alla fönster på övervåningen. Det är totalt åtta stora partier som ska tätas så det går åt många meter bottningslist. Det är den grå listen som syns mellan den vita träramen och den svarta stålregeln.

Thomas tätar sedan bottningslisterna innerst med en speciell gummimassa.

När mörkret fallit syns lampan vi har placerat i den övre containern. Ny syns alla tre våningar på långt håll över sjön, det lyser nästan som i en fyr.

På lördag morgon monterar Uffe och Thomas stålreglar längs med den yttre containerns tak. De limmas upp och behöver några stöttor under tiden som limmet härdar. De nedre reglarna kan tyvärr inte monteras innan golvet är gjutet.

Thomas och Uffe monterar sedan de sista takreglarna i vårt sovrum. Dessa har stått lite bortglömda sedan midsommar och behöver sättas upp innan taket isoleras inifrån.

Vid lunch på lördagen ligger sjön helt blank och stilla.

Under dagen monteras även två av tre gummilister mellan containerskarvarna på baksidan. Den tredje och sista listen är beställd men har ännu inte kommit.

Thomas är uppe tidigt på söndag morgon och målar lite till på baksidan, väderprognosen lovar uppehåll.

När Uffe kommer hjälps de åt att montera stålreglar i taket längs med sovrummen i andra sidan av huset.

Efter lunch blir det fika på nedervåningen. Eftersom det är fars dag så firar vi lite extra med tårta till kaffet. Signe är hängig och vill inte ens ha tårta så då förstår vi att hon håller på att bli sjuk. Och mycket riktigt, ett par timmar senare har hon fått feber.

Efter fikat jobbar Thomas och Uffe vidare på uteterassen. Thomas renkapar stumparna som är kvar efter balkarna som togs bort tidigare medan Uffe tar tag i målningen av takterassväggen.

När den ena sidan är helt färdigkapad byter Thomas arbetsuppgift. Det får räcka med knästående arbete för idag och han hjälper istället Uffe med målningen.

De hinner förutom väggen även med att måla balkar och fönsterramar.

Ståldörrarna som syns till vänster ska tas bort så fort isoleringen på takterassen är klar. Till dess får de fungera som vindskydd. Nöjda med veckans framsteg avslutar vi söndagens arbete och planerar lite inför kommande arbeten.