Mars och nu känns det att det händer grejer!

Vi hoppas förstås på en tidig och varm vår men tyvärr inleds mars med både snö och minusgrader. 

Nu är alla friska igen! Killarna är borta hela sportlovet och Signe får vara ett par dagar hos mormor medan Linda jobbar. Sedan är det kalas som Signe är bjuden på och annat i livet som måste tas om hand om så Linda ordnar med allt sådant.

Thomas arbetar som vanligt hela veckan men hinner jobba både måndag och tisdag eftermiddag. Han fortsätter med 20-fotaren och förbereder inför montering av isolering på väggarna. Måndagseftermiddagen går helt åt att borra en massa hål vilket är lika tråkigt som det låter så det finns ingen bild på detta. På tisdagen monterar han distanser till isoleringen. Det går fort, efter bara en timme är han klar med dagens jobb. Och sedan går vi och äter på den lokala indiska restaurangen för vi måste ju passa på att umgås när vi en enda kväll inte har några barn hemma. Det är så himla skönt att få prata med varandra utan att bli avbrutna!

20-fotaren, sett utifrån ser det nästan ut som en konstinstallation.

På onsdagen kommer Foam King och sprutar en av väggarna på nedervåningen. Den är viktig att få klar snart för Telia väntar på att få dra in fiber. Vi vill också snarast kunna montera elskåp där och koppla in värmepumpen för så fort vi har el och pump inkopplad så kan vi dra igång golvvärmen på nedervåningen och få en lite trevligare inomhusmiljö när vi jobbar. Nu har vi dieselvärmaren igång när det behövs men den bullrar väldigt mycket och det är antingen ganska kallt eller väldigt varmt inomhus.

På onsdagen hämtar Thomas några fönsterramar på Lidingö, de har Uffe låtit tillverka. De är till två stora fönster (ett i 20-fotaren och ett i 16-åringens rum) samt till ett fönster i vardagsrummet och ett i köket.

På torsdagen är det åter dags för Weber att komma ut och gjuta golv. Uffe är med redan från tidig morgon och övervakar arbetet. På nedre infarten står en pump där flytspacklet blandas för att sedan pumpas upp till huset via en slang på 40 meter.

Stefan från Weber sköter själva fördelningen av flytspacklet.

Efter lunch fortsätter del två av gjutningen. Genom att dela upp den i två omgångar så går härdningen fortare. Nu ska det fyllas upp till golvbrunnarna och sedan ordnas fall till dessa så att vattnet kan rinna undan.

Det sätts ut distanser som markerar höjden på flytspacklet.

När vi kommer hem på eftermiddagen så kan man redan gå på golvet. Det känns häftigt att äntligen ha ett riktigt golv att gå på i badrummet. I slutskedet av bygget ska det läggas på ytterligare 10 mm golv. Det blir ett ljusgrått designgolv som Weber gjuter och ytbehandlar.

Uffe är hos oss hela dagen och svetsar klart allting på fönsterramen i 20-fotaren. Han hinner även svetsa igen gaffelhålen på sidorna. När Uffe har åkt hem fortsätter Thomas arbetet med fönsterramen. 

När det händer mycket på kort tid får man ny energi. På fredag kväll bygger Thomas upp innerväggen i teknikrummet. I högra hörnet kommer värmepumpen placeras, till vänster ovanför golvvärmefördelaren hamnar elcentralen.

På lördag morgon fortsätter arbetet med 20-fotaren. Thomas tätar svetsarna runt gaffelhålen samt rostskyddsmålar. Det är även tätning invändigt inför monteringen av isoleringen. Totalt ska 12 meter svets tätas. Tyvärr inga bilder på detta för vi är lite hemliga med detaljlösningarna på isoleringen.

Gaffelhålen på 20-fotaren behöver inte vara så snyggt gjorda, de hamnar bakom en gummimatta när den väl står på plats.

Thomas ägnar halva dagen åt arbetet utomhus på 20-fotaren och andra halvan åt arbete inomhus i stora huset. Först tar han bort ”gjutformen” som var byggd för att upphöjningen vid tvättstugan kunde gjutas. Nu ser man höjdskillnaden mellan entréplanet och badrum/tvättstuga. Det är 17 cm vilket motsvarar ett vanligt trappsteg. Känns bra att ta ett steg uppåt. Till vänster kommer trappen att ansluta.

Sedan fortsätter Thomas med att montera stålreglar för nästa del av isoleringen. Dessa sätts i golv och tak där isolering ska monteras.

 

Även monteringen inne i teknikrummet hinner påbörjas.

På söndagen monteras de sista reglarna i teknik/gästrum.

Samtidigt som Thomas har jobbat med allt detta under helgen har han även jobbat med att färdigställa fönsterramen i 20-fotaren. Varje gång han har jobbat med något har han även sprutat i isolering runt ramen. Det måste göras i omgångar medan isoleringen torkar. Eftersom det är köldgrader ute så använder vi isolering som klarar minusgrader. Nackdelen är att det torkar mycket långsammare.

På söndag morgon har dock isoleringen torkat och kan skäras till efter ramens kant. Thomas hinner också med att montera tre isoleringsskivor innan han är klar för dagen. Om vi kan fortsätta i den här takten så är monteringen av fönsterpartierna inte långt borta.

För ett år sedan. Arbetet med att bygga gjutformar fortsatte. Här byggs de övre delarna av plintarna på stödmuren.

Vi hade stora problem med ras i väntan på att gropen fylls igen.

Och översvämningar i gropen så fort det regnar.