Goda nyheter angående färg samt små men viktiga framsteg på bygget.

Vi inleder med den glädjande nyheten att Nordsjö (www.nordsjo.se) tycker att vårt projekt är så spännande att de sponsrar med all färg, både invändigt och utvändigt! Detta betyder mycket då vi både kan hålla kostnaderna nere samt använda en högklassig produkt. Tack Nordsjö!

På onsdagen denna vecka monterar Thomas några stålreglar nere i 20-fotaren innan det blir för mörkt. Att montera dem ensam är lite knepigt för de sitter ganska högt upp men med hjälp av några stöttor kan de hållas på plats. Det skulle vara ännu svårare att montera dessa senare när 20-fotaren är upplyft och det är sex meters takhöjd från vardagsrummet.

På torsdag kväll monterar Thomas nästan hela väggen nedanför trappan. På fredag kväll spacklar han alla skarvar och på lördag morgon hinner han slipa nästan hela väggen och montera några bitar till innan Uffe kommer. Med det menar vi inte att Uffe kommer sent utan det är Thomas som är igång tidigt. Hela familjen somnade tidigt på fredagskvällen.

Innan Uffe kommer går Thomas också längst upp på vår tomt för att se på huset på lite avstånd. Det är ju sällan vi ser huset uppifrån/bakifrån. 

Det här fotot är taget från längst upp på vår tomt. Tomten gränsar mot en allmänning så barnen har en ganska rejäl yta att leka eller bygga koja på.

Barnens fönster sett från skogen. De minsta barnen ska dela rum, men det ska gå att dra för en vägg på mitten och de kommer även att ha två separata fönster i denna öppning. Nu står det isoleringsskivor i öppningen för att hålla väder och vind ute.

När man sedan tar sig ner för berget ser man verkligen hur mycket av huset som svävar i luften!

 

Vi tar tag i en sak som vi har skjutit på ganska länge; montering av stödplåtar mellan containrar som hänger i luften och de som är på bottenvåningen. Meningen är att dessa ska ta upp tyngden uppifrån och leda den rakt ner via stolpar i berget. När vi ändå har svetsen framme så passar vi på att montera en stållist runt hela nedre kanten på övervåningen. I den ska sedan isoleringsskivor monteras. Vi hinner även med att lösa andra uppgifter med svetsen när vi har den på plats.

Uffe svetsar stödplåtar.

På söndagen drar vi igång tidigt. Solen skiner men det är lite kyligt på morgonen innan solen kommer med värmen. Vi svetsar klart de sista bitarna av listen vi har kvar och efter det tar vi tag i rostskyddsmålning av densamma.

Vi städar undan lite skräp på tomten och tänder en eld med gamla spillbitar av trä i en eldkorg. Både förmiddagskaffet och eftermiddagskaffet dricker vi vid elden. På eftermiddagen går vi ner till 20-fotaren och svetsar igen gaffelhålen i fram och bakkant. Under tiden tänkte Thomas montera fler stålreglar men upptäcker att en isoleringsskiva inte sitter fast ordentligt. Han river ned den och göra om. Det går ganska fort och när han är klar är Uffe klar med svetsningen.

Vi lyfter sedan ner trappan som har legat på vårt bodtak sedan förra året. Trappan har vi fått gratis från ett rivningshus och är precis en sådan trappa som vi vill ha från övervåningen och upp i 20-fotaren överst i huset. Vi har måttat lite löst på trappan och även i containrarna och tror att den kan användas som vi har tänkt oss. Med hjälp av kranen på lastbilen ställer vi ner den på marken. Ett vattenpass får hjälpa oss så vi får till rätt vinkel och därefter kan vi ta alla mått mer noggrant. Måtten kontrolleras sedan på övervåningen och i 20-fotaren dit den ska ansluta. Vi har tur, den passar ganska bra direkt med bara lite anpassning i höjdled.

I byggboden börjar det nu bli mer trångt än vanligt för så här när både vinterkläder/skor och vårkläder/skor ska finnas framme så blir det rörigt direkt. Linda håller hela helgen på med att rensa kläder, lägga ut på Tradera, städa hyllor och korgar. Ungarna leker utanför i timmar i solskenet och Signe vill aldrig gå in. 

Förra året konstaterade vi förundrat att vi överlevt hela vintern i byggboden och nu kan vi konstatera att vi överlevt två vintrar och mer än 1,5 år. Tur att vi inte visste det när vi flyttade in, då hade vi kanske inte vågat!

 

Förra året vid samma tid. Det har gjutits en stor betongplatta i gropen. På denna gjuts sedan de längsta plintarna.

Här är alla främre plintar på plats och vi har börjat återfylla runt dessa. På toppen av rören byggs sedan gjutformar för plintarnas övre del som ska vara fyrkantiga.

Även uppe på muren byggs det gjutformar för plintar.