Champagne!

Det allra tyngsta och tråkigaste momentet på hela bygget är äntligen klart och vi firar med Champagne!

På onsdag eftermiddag kommer Mathias Ek från HSF Installation för att titta på badrummet och hur vi ska gå vidare med monteringen av blandarfästen till kranar mm. Vi trodde att Mathias bara skulle komma för att planera arbetet och ge oss goda råd och sedan komma tillbaka en annan gång för att göra själva jobbet. Istället sätter han igång direkt och börjar montera blandarfästen.

Uffe har under hela onsdagen jobbat med att svetsa fönsterramen i vårt sovrum. Eftersom det är dags att hämta Signe på skolan så åker Uffe med, det kan vara bra att veta var hennes klassrum är om han senare hjälper till att hämta henne någon gång. Signe blir jätteglad och visar morfar runt.

När vi kommer hem igen efter mindre än en halvtimme är Mathias fortfarande kvar och jobbar. Han vill göra klart allt på en gång när han ändå är på plats. Vilken service! Efter bara en liten stund har han monterat fem blandarfästen i badrummet och en utkastare i tvättstugan. Behöver ni en duktig rörmokare i Stockholmsregionen så kan vi varmt rekommendera Mathias på HSF Installation. Han är dessutom våtrumscertifierad och certifierad installatör åt Uponor (golvvärme mm).

Under tiden vi håller på med installationen i badrummet så fixar Signe lite saker i rummet bredvid. Hon har byggt ett verktygsställ av en överbliven bit PIR-isolering. Påhittigheten hos henne tar aldrig slut.

På lördagen ska vi gå på bröllop. Lindas lillebror Jonas ska gifta sig med sin Clara efter 10 år och 1 dag tillsammans. Bröllopet blir ett vackert höstbröllop i Sollentuna kyrka. Det regnar hela förmiddagen men efter lunch spricker det upp och blir soligt. Eftersom bröllopet inte börjar förrän efter kl 14 hinner vi jobba en halvdag i alla fall.

Thomas går upp lite tidigare än han brukar gör på helgen, för att hinna med så mycket som möjligt. Innan Uffe kommer tar Thomas bort all kvarvarande plåt i fönsteröppningen från vardagsrummet.

När plåten är borta slipar han sista nedre biten av plåtväggen längs med hela balken. Den behöver vara slät eftersom vi ska ställa en stor fönsterram direkt på balken och vi vill att den blir helt vågrät.

Uffe kommer också tidigt och under tiden som Thomas slipar ren balken svetsar Uffe vidare på fönsterramen. Vi har hjälpts åt att lyfta upp det övre vågräta partiet och det ska nu fästas med svetsen. Mer än så hinner vi inte med innan det är dags att förbereda sig för bröllopet. Av med arbetskläder och på med kostym!

Bröllopet var superfint och bröllopsfesten väldigt trevlig. Signe och Fabian var med på vigseln men blev sedan hämtade av morfar Uffe (som inte är pappa till Lindas lillebror). Isak stannade hela middagen och festen. Vi hämtade sedan Signe och Fabian hos Uffe och kom hem mitt i natten. 

Söndag morgon bjuder på ett strålande höstväder. Det är en klar och vacker höstmorgon med träd i höstens alla färger.

Linda och Signe åker till Signes cirkusskola. Thomas har bara två golvskivor kvar att ta bort och han har längtat länge efter att få avsluta just det momentet som är det tyngsta och tråkigaste jobbet på hela husbygget. Uffe svetsar vidare på fönsterramen och Thomas kapar återigen skruvskallar. Lagom till lunch är äntligen alla golvskivor borta. Signe och Fabian åker med och äter på det vanliga stället i Hemmesta Centrum. I onsdags fick Thomas en liten flaska Champagne av Uffe att fira med när den sista skivan är borta. Efter dagens arbete är det dags att fira!

Efter lunch svetsar Uffe vidare så länge gasen till svetsen räcker. Det blev totalt ca 7 meter tätsvetsat bara idag innan gasen tog slut. Under tiden kapar Thomas balkar i golvet. Alla 19 balkar ska tas bort så vi kan ta tag i vår golvlösning med vattenavrinning och isolering. Thomas bestämmer sig när han kommit halvvägs att alla balkar ska bort redan idag. Lagom till kl 17 när vi brukar avsluta söndagens jobb är alla balkar borta. Och efter en dusch dricks Champagnen upp!

Vi får ofta frågan om vi skulle göra om detta ifall vi vetat hur mycket jobb det är och hur lång tid det skulle ta. Vi förstod redan innan vi började bygga att vi var ganska naiva och beslöt oss för att försöka hålla fast vid den uppfattningen, d.v.s. att vi skulle klara det och att vi skulle lära oss hur man bygger allt eftersom. Det har vi nog också lyckats med. Vi tänker att vi löser problemen när de dyker upp och att det måste gå att leva medan vi bygger. Livet kan inte pausas så barn och familj måste prioriteras. Vi vill inte heller att vi ska bli stressade av bygget, att Thomas ska bli utbränd av för mycket jobbande och för lite vila eller att byggandet ska slita på äktenskapet så att vi vill skiljas. Om vi hade vetat det vi vet idag så hade vi dock planerat så att vi haft två byggbodar att bo i. Det går så himla mycket bättre att bo så här trångt än vi nånsin vågat tro men under byggtiden har ungarna blivit både äldre och större. Isak har svårt att få plats att plugga här och vi skulle behövt mer enskilt utrymme för barnen att kunna dra sig undan i. Många som ser hur vi bor och vad vi bygger säger "klarar ni det här så klarar ni vad som helst" och så är det nog men det känns faktiskt inte alls så svårt som det kanske ser ut!