Avloppet kopplas på.

På måndagen kommer vår elektriker Anders och jobbar vidare i köket. Vi behöver få fram el till köksfläkten samt till belysning ovanför köksbänken. Även diskmaskinerna får el framdragen.

På onsdag kväll monterar Thomas brandvarnare i huset. Sex stycken sätts upp, dessa samarbetar och tjuter tillsammans allihop om en börjar larma.

 

Vi har även äntligen fått leverans från Telia till vårt bredband. Fibern kopplades in för någon vecka sedan, efter en lång utdragen höst och vinter med bara strul. Routern kopplas in och vi har signal hela vägen fram. Ändå fungerar det inte. Vid kontroll på Telias hemsida får jag uppgiften att vi driftsätts på fredagen samma vecka vilket sedan inte heller visar sig stämma. Vi har fortfarande inget internet och kundtjänsten har stängt hela helgen. Vi får i veckan som kommer fortsätta våra ändlösa telefonsamtal till dem för att se om det snart kommer att fungera. Vi beställde fibern sommaren -16 och sedan dess har inget fungerat som det ska...

 

Vår rörmokare Mathias på HSF Installation kommer på torsdagen och gör färdigt inkopplingen av diskmaskinerna. Nu är det bara några elinstallationer samt köksfläkten kvar innan köket är helt klart.

Samma dag har vi också ett första besök av Petronella Tell, Fastighetsbyrån Värmdö. Petronella har hjälpt oss vid både köp och försäljningar av tidigare bostäder samt vid försäljningen av ett litet landställe Linda tidigare hade på Ingarö. Petronella är en klippa och den vi först vänder oss till med frågor som bör besvaras av mäklare. Nu gör hon en första värdering av vårt hus, den slutgiltiga görs efter slutsamrådet med kommunen. 

 

På torsdag kväll gräver Thomas fram avloppsrören i slänten nedanför huset. De har legat gömda och skyddade bakom några stora stenar sedan våren 2016. Som tur är har tjälen släppt i marken så det går ganska fort att ta fram rören. Inkoppling är planerad till helgen.

 

Även rören som går från boden grävs fram. På detta rör ska vi koppla på även det från huset tills vidare. När boden sedan lyfts bort kan vi gräva ner rören ordentligt.

 

På fredag eftermiddag har vi en resa till Strängnäs inplanerad. Vi ska hälsa på vår nya familjemedlem valpen Sami. Han har nu blivit nästan 5 veckor. Vi var och hälsade på valparna för två veckor sedan men visste då inte vilken valp som skulle bli vår. Nu har uppfödaren valt ut en hund med ett lynne som passar just oss bra. Vi har två barn med ADHD och en hund fungerar väldigt lugnande för dem. Sami kommer att bli en slags terapihund för barnen, och kanske även för oss andra i familjen. Om tre veckor flyttar han hem till oss. Sami är av rasen Portugisisk vattenhund, en ras som lämpar sig väl som just terapihund.

 

På lördag morgon tar vi tag i husets sista friskluftsventil. Vi har skjutit upp detta ett tag eftersom det branta berget utanför har varit täckt av antingen is eller massor av snö. Nu har den senaste veckans plusgrader smält bort det mesta och vi kan därför ta oss upp för berget och resa en stege mot huset.

 

Vi blir tvungna att titta på ritningarna över den här containern innan vi borrar upp hålet eftersom det sitter en fackverkskonstruktion som förstärkning ovanför och runt fönsterpartierna. Efter det mäter vi oss fram till var vi kan montera ventilen utan att få ett rör i vägen när vi borrar. Det här är den enda containern som har lite av sin originalfärg kvar. Den målar vi i vår när det blivit varmare. 

 

Under tiden som Thomas mäter sig fram till var vi kan borra monterar Uffe lite extra fallskydd ute på takterrassen. Vi har slutsamråd bokat med kommunen till den 27 februari och de kan anmärka på sådant även om vi inte använder oss av terrassen just nu.

 

Även elektrikern Anders kommer ut och arbetar, trots att det är helg. Han gör klart det sista i köket och monterar sedan våra lampor i badrummen.

 

Så här ser de ut när de är tända.

 

Efter lunch och kaffe kavlar Thomas upp ärmarna och tar tag i inkopplingen av avloppet. Det är ett tungt och skitigt jobb men behållningen är stor efteråt när vi äntligen kan använda oss av toaletter och badrum. Att kunna dricka vatten obegränsat och slippa hämta flaskor nedifrån boden hela tiden känns lyxigt.

 

På eftermiddagen har vi även belysning inne i teknikrummet.

 

Under tiden som Thomas njutit av solsken och fågelsång i det leriga diket har Uffe börjat bygget av 14-åringens säng. Den ska byggas upp en bit från golvet och få förvaring undertill. Signe är hos mormor på Lidingö över dagen så Linda kan vara med uppe på bygget och hon monterar hurtsar och lådor i full fart. Vi jobbar övertid för att hinna med så mycket som möjligt och innan kvällen är sovplatsen nästan klar.

 

På söndag morgon slipar Thomas träväggen som går längs med trappan till övervåningen. Det är den samt några få ytor till som är kvar att behandla med Osmo hårdvaxolja.

 

När väggen är färdigslipad målar Thomas handledaren. Den fick ett lager grundfärg tidigare och ska nu målas ordentligt innan den monteras på sin plats. Den slipas först så slät som möjligt och målas därefter med ytterligare två strykningar.

 

Uffe bygger ännu ett fallskydd. Den här gången är det trädäcket vid entrédörren som behöver säkras.

 

Nästa projekt är köksfläkten. Genomföringen i väggen ska brandsäkras på liknande sätt som braskaminen. Vi tar därför först upp ett hål på 102 mm genom väggen. Sedan sågas ett hål på 160 x 160 mm upp där brandskyddsisoleringen kan få plats. Efter lunch är det dags att klättra upp på stegen igen och ta upp hålet i plåten utifrån.

 

Ytterkanten av hålet får likadana skivor monterade som kaminen fick innan vi fyller upp med brandskyddsisolering runt röret från fläkten. Sotardistriktet på Värmdö ska sedan komma och inspektera skyddet för godkännande.

 

Röret, eluttaget samt hålet kommer sedan att gömmas bakom ett plåtskydd som går upp en bit på väggen.

 

Vi avslutar dagen med att ta hand om gamla byggsopor. Nere vid sjön har vi ett rejält lager med saker som vi samlade på oss när vi påbörjade husbygget och inte riktigt visste vad vi skulle kunna behöva. De har stått under en presenning och väntat på att användas. Vi går igenom hela högen. Det mesta åker i soporna men några bra saker tas tillvara och kommer väl till pass inför kommande arbete på huset.