Äntligen flyttar vi in!

Efter ett onödigt spännande slutsamråd får vi äntligen flytta in!

På måndag lånar Thomas med sig en liten smidig grävmaskin hem. Det är samma maskin som vi hade hemma 2015-2016 när vi grävde ut tomten inför gjutningen av betongplintarna som huset står på. Just nu är backen upp till huset lite för brant och hal så vi gör den lite mer promenadvänlig. Bilden nedan visar hur den såg ut innan vi fixade till den.

 

Thomas gräver hela måndagskvällen och när han är klar är det kolsvart ute så bilden på den än så länge tillfälliga gångstigen togs i dagsljus dagen efter. Så småningom ska den snyggas till ännu mer och bli en åsnestig i fem etapper upp till huset.

 

På onsdag morgon kl nio har vi bokat slutsamråd. Vi sover dåligt båda två och Thomas ligger vaken och funderar under stora delar av natten.  

Strax före kl nio kommer Uffe och några minuter senare kommer även inspektören från kommunen. Eftersom vi har några minuter till godo och vår kontrollansvarige inte har kommit ännu så går vi in och dricker kaffe och pratar lite löst om byggprojektet. Klockan blir nio och ingen KA har kommit. Thomas skickar sms samt ringer flera samtal till hans telefonsvarare. Nu börjar vi bli oroliga. Utan honom kan vi nog inte få igenom ett slutsamråd. Kvart över nio ringer han till slut. Det visar sig att han har bokat dagen efter för oss och är på ett helt annat uppdrag istället. Katastrof...

KA får prata med inspektören och de kommer överens om att höras senare på eftermiddagen för att kanske kunna boka in morgondagen för ett nytt försök. Eftersom vi alla andra redan är på plats så frågar vi om vi inte kan ta ett varv genom huset och kika på det som går att ta utan KA. Vi går också igenom alla intyg och kontrollplan. En och en halv timme senare har vi hunnit med allt som skulle gås igenom. Vi får en lista med några mindre saker som vi måste åtgärda innan vi får flytta in. Dessutom behöver inspektören inte komma ut igen och vår KA kan få våra åtgärder via foton på mejl för att kunna ge slutbesked. Vi pustar ut och tar sedan en lite tidigare lunch.

Efter kaffe och ännu en stunds pustande efter all anspänning sätter vi fart med att fixa punkterna från protokollet. Först bygger vi mer på det ej godkända fallskyddet i nedre trappan. Vi sätter dit tätare ribbor enligt inspektörens önskemål. Dessa är bara tillfälliga, det ska monteras ett likadant nät som i vardagsrummet när förvaringen under trappan är byggd.

 

Vi betar av så många saker vi kan under eftermiddagen. Linda handlar bland annat en skyddsgrind på väg från jobbet.I väntan på henne bygger Uffe en hatthylla i hallen.

 

Thomas bygger igen öppningen ovanför skafferidörren. Nu kan vi stänga till helt och öppna friskluftsventilen så det blir riktigt svalt här inne.

 

Vi monterar även trycken på alla dörrar.

 

Vi sätter också upp Signes hjälpmedelstavla bredvid kylskåpet. Den ska hjälpa henne att ha bättre koll på tiden och vad som ska göras vid vilket klockslag.

 

Linda kommer hem med en trappgrind till trappen till örnnästet. Vi skulle ändå behövt stänga av trappan hit eftersom vår hundvalp kommer nästa fredag.

 

Efter lite andra småsaker är klara så har vi löst alla nedslag från protokollet förutom lås på dörrarna till takterrassen. Dessa installerar Uffe imorgon. Som ni ser på klockan på ugnen så blev det lite övertid på bygget idag.

 

Vi hann även få in lite matvaror i det nu kalla skafferiet också. Vi har köpt dricka och fika till inflyttningshelgen, det kommer att behövas extra energi under dessa dagar.

 

Natten till lördag är den sista natten som vi sover i byggboden. På lördag morgon äter Thomas frukost uppe i örnnästet.

 

När Uffe kommer monterar vi låscylindrarna i de bägge dörrarna till takterrassen.

 

Vi städar upp nere i allrummet där det senare ska bli pysselhörna.

 

Resten av lördagen går åt till inflyttningen i huset. Det är mycket som ska bäras upp och alla i familjen hjälps åt hela dagen. Vi skruvar även ihop ramen för Signes säng och ställer den på plats. På kvällen har vi hunnit med så pass mycket att vi kan ta tag i byggandet av en skjutdörr till 18-åringens rum. Sedan njuter vi framför braskaminen ett tag innan det är dags att sova. Vi ska förutom att sova för första gången i huset även sova i våra nya sängar.

Alla njuter av att kunna duscha under takduscharna i ett stort och rymligt badrum.

 

Vi vaknar efter en god natts sömn och är väldigt nöjd med de nya sängarna. Att vakna med utsikt över sjön är en lite annan upplevelse mot att i boden se rakt in i en vägg.

 

Idag ska vi förutom att fortsätta inflyttningen i huset bland annat bygga en bänk inne i tvättstugan. Vi har haft en rejäl bänkskiva i ek stående sedan tre år under en presenning. Som tur är har den klarat sig förvånansvärt bra och vi klarar oss med att slipa av den ordentligt. Den kommer från en kontorsrivning i Nacka Strand.

 

Under tiden som Thomas slipar skivan börjar Uffe regla upp inne i tvättstugan.

 

Senare på dagen är bänken på plats. Den har nu även fått en nedsänkt tvättho.

 

På eftermiddagen monterar vi skenan till skjutdörren och hänger sedan upp den i ingången till 18-åringens rum.

 

14-åringen är väldigt nöjd med sitt lilla mysiga krypin. Det ska snart komma upp en vikdörr samt lite annat som ni får se framöver.

 

Signes säng hamnar högt upp eftersom utrymmet under används som förvaring. Hon gillar att det kommer behövas en stege eller trapp för att ta sig upp i sängen.

 

I 18-åringens rum har vi satt upp några av våra Stringhyllor. Uffe ska dessutom bygga en klädförvaring i taket där man kan hänga upp jackor och skjortor mm.

 

Trötta men nöjda avslutar vi veckans och helgens arbete och planerar kommande jobb. Det återstår mycket att göra både inne och ute men nu behöver vi inte stressa på samma sätt.