Foto: Istock

Led-lamp-guide

Revolutionerande dioder dras med barnsjukdomar.

Led-lamporna är revolutionerande och energibesparande. Men billiga komponenter och felaktig installation kan leda till flimmer och fysiska besvär. Någon hundraprocentig gardering finns inte, däremot ett par tips på vad du som konsument ska tänka på.

Led-lampor har på några år seglat upp som en energibesparande och mera miljövänlig ersättare till glödlampor och lysrör. Forskare vid Lunds universitet har dock undersökt ett 50-tal produkter och upptäckt att många lampor avger ett flimmer som inte uppfattas medvetet men som kan orsaka fysiska besvär.

– I extrema fall kan det utlösa epileptiska anfall, men för de allra flesta handlar det snarare om trötthet och huvudvärk, säger energiexperten Fredrik Wahlberg.

Det är egentligen inte led-tekniken i sig som orsakar flimret, utan användningen av undermåliga produkter i lamporna eller felaktig installation av dem. Tekniskt sett handlar det om lampornas modulation, att de tänds och släcks med hög hastighet.

– LIte förenklat kan man säga att det är omvandlingen av elnätets växelström till led-lampans, eller lysdiodens, likström som kan bli fel och ge upphov till flimret. Ofta handlar det om att tillverkaren använt sig av en diodbrygga och billiga kondensatorer, säger Fredrik Wahlberg.

Något hundraprocentigt sätt att gardera sig mot flimrande lampor finns inte. Det kan uppstå hos både billigare och dyrare modeller, även om välkända märken enligt Fredrik Wahlberg oftare borgar för ett säkrare ljus. 

Ett sätt att själv testa lampan är att rikta mobilkameran mot den och ta ett foto.

– Uppstår det ett randigt mönster på mobilskärmen finns det risk för att den släpper ifrån sig ett irriterande flimmer, säger han.

Metoden är å andra sidan inte idiotsäker den heller. Beroende på kamerans inställningar och bildfrekvens kan ett mönster visas även om lampan inte ger ifrån sig något skadligt flimmer.

– Nej. Vill man veta helt säkert är det laboratoriemiljö som gäller. Däremot kan man med sin mobilkamera fota en billig led-konstruktion, som en adventsstake, och se om det flimrar. Om flimret sedan kvarstår när kameran i stället används på lampan så handlar det troligen om ett dåligt flimmer, säger Fredrik Wahlberg.

 

Foto: Fredrik Olsson

Varför är lysdioder bättre än glödlampor?

I en lysdiod (led) omvandlas elektricitet direkt till fotoner, det vill säga ljuspartiklar. Det gör ljuskällan betydligt mer effektiv än vanliga glödlampor där det mesta av elektriciteten omvandlas till spillvärme och endast en liten del blir till ljus.

Vad ska du tänka på när du köper led-lampa?

  • Om du vill att lysdioden ska ge samma varma ljus som en glödlampa ska lysdiodens färgtemperatur ligga mellan 2 700 och 3 000 K. Om du vill ha en bra arbetsbelysning ska du välja en högre temperatur.
  • Färgåtergivning anges med ett Ra-index. Denna ska ligga på minst 80 för att färger ska återges på ett bra sätt (nyare led-lampor måste ha minst 80 i Ra-index).
  • Ska du använda led-lampan i ett utrymme där du ofta tänder och släcker lampan, som till exempel badrummet eller en garderob, bör du se till att lampan har många tändcykler. Ju högre siffra, desto fler gånger kan du tända och släcka lampan innan den är förbrukad.
  • Vill du ha en vidare ljuskon från din led-lampa ska du välja ett så kallat led-filament. Den ser ut som en klassisk glödlampa och sprider liksom denna ljuset i 360 grader, även om livslängden oftare är något kortare än hos vanliga led-lampor.

Fördelar med lysdioder

• De är lätta att dimma (även om alla led-lampor inte är dimningsbara).
• De avger väldigt lite värme, vilket minskar risken för att skada textilier och andra föremål i deras närhet.
• De är tåligare än glödlampor och lysrör.
• De kan ha en livslängd på upp till 50 000 timmar, vilket är 50 gånger mer än en vanlig glödlampa och nästan fyra gånger mer än en bra lågenergilampa.
• De innehåller inget kvicksilver.
• De kan utformas så att de fokuserar ljuset till en stråle med önskad spridningsvinkel.

Nackdelar med lysdioder

• De är dyrare att köpa in än lysrör och glödlampor. Å andra sidan tjänar man snabbt in kostnaden via deras längre livslängd.
• De är känsliga för omgivande temperatur och kan lätt överhettas om de inte kyls ordentligt. Å andra sidan är detta inget större problem om man föjer diodens specifikationer. 
• De har ett större spann än lågenergilampor i sin färgåtergivning, vilket gör att färgen på föremål kan uppfattas på olika sätt. Å andra sidan gör spannet att de bästa vita lysdiodslamporna ofta har en bättre färgåtergivning än vanliga lågenergilampor.