Underbart är trä

Vi kanske kan börja med det lilla. Mitt i vintern börjar man längta till solen och då är plötsligt det där lilla växtterriariet på bänken eller bordet en påminnelse om att solen kommer, dagarna blir längre, vinter blir vår.

Trenden att odla hemma handlar nog inte om att spara pengar. Det handlar om att få mer liv i vardagen. Och Ulrika Nordströms guidning in i det lilla miniatyrlandskapet är rogivande.
Jag sitter faktiskt och tittar på ett litet exempel nu i köket där jag skriver.
Utan gröna växter blir det stelt och kalt, med växter i glas andas man lugnare.

Sen kan vi diskutera det stora. Hur i all världen ska vi få fram bostäder som inte förstör för våra barnbarn. Hur ser lösningarna ut som både klarar plånbok och miljö.
I det här numret tittar vi närmare på massiva trähus. Att det trämaterialet är underbart och mjukt att bo i vet de flesta som besökt ett sommarhus. Men det moderna trähuset är så mycket mer än det.
Med ny teknik kan man bygga skyskrapor med datorstyrd millimeterprecision.
Och samtidigt behålla känslan av närhet till naturen.
Ju mer massivträhusen utvecklas desto svårare är det att förstå varför vi i Sverige – där trä verkligen finns i mängd – ändå ser nya betonggårdar växa upp.
Men vad är massivträ? Vilka typer finns det?
Följ med i Cathrine Bülows genomgång och titta sen på exemplen som berättar om lösningar som ibland kan kännas som att vi gör återbesök till ett byggkunnande som glömts bort.

Men vad gör man när gammal ”säker” teknik visar sig vara en hälsofälla. Alla känner vi ju till ”underbara asbest” (jo det kallades så när det kom) och kanske läst om saneringarna som pågått sen materialets giftighet blev uppenbar.
Men vad gör man när ett härligt hus visar sig innehålla något nästan okänt man blir sjuk av. Träväggar målade med kreosot! Är det så känsligt?
Maja Björnsdotter fick riva hemmet och börja på nytt. Slutresultatet ser du här i Kloka Hem. Ett färgparadis med bara snälla och vackra material.
Hus är ju oftast väldigt privata. ”Mitt hus” säger vi. Men varför inte ”vårt hus”. Där man delar boende i annorlunda miljö, nära varandra och samtidigt enskilt. Tio vänner i Hudiksvall gjorde slag i saken och byggde ett gemensamhetsboende som är utöver det vanliga. Följ med hem till oss!
Att bygga det som andra pratar om men inte gör, kan också handla om självständighet. För Birgitta och Hans Olof Nilsson var det viktigt att göra ett hem helt självförsörjande på el. Vätgas heter deras lösning, något många pratar om men som de faktiskt infört. Läs och fundera.
Själv har jag haft möjlighet att resa mycket och långt i Sverige med elbilen i vinter. Ett besök gick till Erik Bäckman, ja han från ”Bonde söker fru” och med den lilla gården i Småland. Små djur som mår bra och går fritt blir en härlig berättelse om mat och kärlek.
Jag hoppas du får en trevlig stund med Kloka hem.